Primul donator de plasmă din Sibiu, un tânăr de 33 ani, vindecat de coronavirus
FOTO: arhivă

Primul donator de plasmă, din Sibiu, este un tânăr de 33 de ani, care a avut coronavirus și s-a vindecat în luna aprilie. Acesta a fost programat pentru recoltare la centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu, luni, la ora 11:00, însă procedura a fost amânată pentru ora 13:00.

Tânărul, în vârstă de 33 de ani, este din Sibiu. Acesta a fost internat pe 4 aprilie la Spitalul Județean Sibiu cu diagnostic de COVID – 19 și a fost externat pe 20 aprilie. Acesta a fost de acord să doneze plasmă pentru pacienții internați în stare gravă în Secția ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu.

În urma analizelor preliminare, s-a stabilit că are anticorpii necesari și îndeplinește condițiile pentru recoltarea de plasmă umană hiperimună.

”Tânărul de 33 de ani, din Sibiu, este primul pacient care urmează să doneze plasma, prin procedura de plasmaforeză. Noi facem toate analizele de produs sanguin, urmând ca, probe de ser și plasmă, să fie trimise la București, la Institutul Național de Hematologie Transfuzională și acolo urmează să i se facă alte analize, care nu sunt posibile la Sibiu. Este vorba de teste PCR pentru toți virușii transmisibili prin sânge. În cazul pacienților politransfuzați și în cazul femeilor care au născut, se determină și anticorpii HLA. La el nu e cazul. În maxim 5 zile, primim rezultatele, după care, plasma este bună de dat în transfuzie”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Livia Mareș, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Pe lista cu potențiali donatori, se află aproximativ 60 de persoane care s-au vindecat de coronavirus la Spitalul Județean Sibiu. La o primă verificare, vor fi excluși pacienții care au peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și cei care au o greutate mai mică de 50 kg.

„Potrivit Ministerului Sănătății, pacienţii vindecaţi cu COVID 19 vor fi contactaţi, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea donării de plasmă. Trebuie să avem solicitare de la Secția de ATI a Spitalului Județean. Avem o listă cu toți cei externați și vindecați, de aproximativ 60 de persoane, dar nu toți se încadrează pentru donare”, a mai precizat biologul Livia Mareș.

Prima prelevare de plasmă hiperimună se face sub supravegherea specialiștilor puși la dispoziție de firma care a donat apartura de recoltare, Spitalului Județean. Este vorba despre firma Besmax Pharma Distribution, care s-a ocupat și de instruirea personalului medical.

Plasma este congelata la -30 grade și poate păstrată, atât cât este nevoie. Procedura de recoltare durează în jur de o jumătate de oră și nu este deloc complicată. Donatorul poate pleca acasă, la scurt timp după recoltare.

În județul Sibiu a fost confirmate până acum 406 persoane infectate cu COVID – 19, dintre care,181, au fost declarate vindecate. 32 de oameni infectați cu noul coronavirus au decedat.

Primele recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19, în România, s-au făcut la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, în data de 28 aprilie.

 

Ultima oră