Viața culturală din Sibiu este pusă, deocamdată, pe pauză. Din cauza pandemiei, nimeni nu poate ști, în prezent, care va fi soarta evenimentelor care ar fi trebuit să aibă loc în acest an. Bogdan Brylynski, co-organizator Focus in the Park, Project Manager TIFF Sibiu și producător executiv Feeric Fashion Week, a spus, în cadrul emisiunii „Interviuri pe Față”, că, împreună cu echipa sa, se gândește la soluții și așteaptă vremuri mai bune. Acesta a precizat că evenimentele care aduc mulți oameni în fața scenei vor fi greu de organizat anul acesta.
Mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor intra pe făgașul normal, iar atunci, cu toții ne vom bucura de viața culturală din urbea de pe Cibin. În aceste momente, când lucrurile sunt incerte, organizatorii evenimentelor de top din Sibiu se gândesc la soluții, dar și la proiecte noi pe care să le aducă în fața sibienilor.
„Deocamdată învățăm să facem pe profesorii, pe învățătorii, ne bucurăm de timpul pe care îl petrecem cu familia. Eu în astea două luni, nu am făcut mare lucru. M-am tot gândit în schimb la multe variante și la tot felul de proiecte și de soluții. Am câteva idei în cap pentru momentul în care vom putea ieși afară. Chiar împreună cu colegii mei, Dragoș Dumitru, Corina Oltean și cu restul echipei din Asociația Focus am lansat acum un nou proiect, un vlog culinar, făcut de Dragoș Dumitru pe pagina Food Monkey. E o chestie pe care am început-o ca să ne ocupăm un pic timpul, dar care încet, încet se poate transforma în ceva foarte mișto, într-o comunitate foarte faină în jurul proiectului”, a spus Bogdan Brylynski.
Co-organizatorul Focus in the Park a spus că, anul acesta, evenimentele cu public mare, cele care aduc în fața scenei mii de oameni, vor fi dificil de organizat. De asemenea, acesta a precizat că dacă nu vor mai fi evenimente, turismul orașului va avea de pierdut.
„Ne gândim cu toții la soluții, încercăm să ne ocupăm timpul și așteptăm vremuri mai bune, pentru că deocamdată nu ne putem aventura să afirmăm cu certitudine că vom putea organiza evenimentele pe care le făceam până acum, condițiile în care le vom face, pentru că dacă stăm să ne gândim, evenimentele care se bazează pe un flux mare de public, evenimentele care se bazează în primul rând pe consum, care aduc în fața scenei mii de oameni, acestea cred că vor fi cel mai greu de organizat anul acesta. Însă trebuie să ținem cont că Sibiul a crescut și în momentul acesta trăiește, pe lângă investițiile din Zona Industrială Vest și forța economică pe care Sibiul o are, evenimentele sunt motorul turismului. Turismul, în orașul Sibiu, nu va putea porni până când evenimentele nu vor porni, pentru că oferta orașului lipsită de evenimente nu cred că e una suficientă ca să poată reporni la rândul ei industriile care depind de acest turism și de traficul care ne vine din alte orașe și din alte țări. Gândiți-vă la industria HoReCa, în toate aceste industrii, în industria hotelieră, de exemplu, s-au făcut investiții enorme. Iar fără evenimente, aceste industrii vor avea reale dificultăți să repornească motoarele. Dar pe lângă aceste evenimente, evenimente de public foarte mare, cele care includ concerte, căci totuși Sibiul are 200 de evenimente pe cele trei Agende, Culturală, Sportivă, Comunitară, dintre care foarte multe dintre ele pot avea loc în continuare în condiții de siguranță, în special evenimentele de pe Agenda Sportivă. Epidemia sau restricțiile nu ar putea afecta, de exemplu, Turneul de Tenis Sibiu Open, unde vorbim despre 2 jucători care stau la 40 de metri, în cel mai rău caz nu vor da mâna la final de meci, dar evenimentul va putea avea loc. La fel, Red Bull Romaniacs, vorbim de niște motocicliști care sunt toată ziua în pădure, oricum gata echipați și protejați, cu cască, cu mănuși, cu ochelari. Le mai dăm și o mască și iată putem ține și evenimentul respectiv. Deci sunt multe care au șanse să se desfășoare anul acesta, poate nu în aceleași condiții ca în anii trecuți, dar ar fi păcat să nu poată avea loc”, spune Bogdan Brylynski.