propunere la sibiu - proprietarii de restaurante și terase să fie scutiți de taxa de ocupare a domeniului public

Cinci consilieri locali, din partea PNL, propun măsuri locale de susținere a patronilor de restaurate și cafenele din Sibiu. Printre ele se numără scutirea acestora de plata taxei aferente ocupării domeniului public pentru anul în curs.

Într-o adresă transmisă Consiliului Local Sibiu, consilierii PNL propun trei măsuri care ar putea veni în sprijinul patronilor de restaurante, terase și cafenele. Cea mai importantă dintre ele ar fi scutirea de taxa pe domeniul public pentru anul în curs.

„Având în vedere situația dificilă a restaurantelor și cafenelelor din Municipiul Sibiu, grav afectate de pandemia de coronavirus, vă propunem următoarele măsuri:

  1. Scutirea acestora de la taxa aferentă ocupării domeniului public, pe parcursul anului 2020. Menționăm că această măsură a fost adoptată și în alte municipalități din țările membre UE, precum Vilnius, Lituania.
  2.  Anularea abonamentelor de parcare pe anul 2020.
  3.  În situația în care își vor relua activitatea după ridicarea restricțiilor, vă solicităm să analizați posibilitatea ca distațarea meselor pe domeniul public, să fie făcută pe suprafețe cât mai mari, față de cele deținute anterior, la distanță de 2 m una de alta, pentru a putea fi menținut numărul de mese”, se arată în adresa transmisă Comisiei de studii, prognoze economico – sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Sibiu.

Semnatarii adresei sunt consilierii PNL Adrian Bibu, Tiberiu Drăgan, Ioan Cândea, Robert Fotache și Ciprian Fulea.

Ce spun patronii de restaurante și terase

Patronii de restaurante din Sibiu au fost serios afectați de pandemie și recunosc că au nevoie de ajutorul autorităților ca să poată reveni pe linia de plutire. Ora de Sibiu a stat, marți, de vorbă cu câțiva dintre ei.

„ Vrem să ne putem păstra în continuare angajații însă fără sprjin de la guvern nu putem. Mă aștept după 1 iunie să putem deschide dar contează foarte mult și în ce condiții”, spune Mircea Doboș, asociat Restaurant Music Pub.

Cea mai mare îngrijorare a patronilor sibieni de restaurante, cluburi și cafenele este aceea că vor trebui să renunțe la o parte din angajați.

„Eu o să renunț la o parte din oameni. Noi avem 37 de angajati, dacă vom lucra doar la jumătate din capacitate, sau chiar mai puțin, nu am cum să-i țin pe toți. Nici înainte de pandemie, sectorul ăsta nu mergea fantastic. Abia țineam afacerile. Situația nu e deloc roz. În Sibiu, ne bazam foarte mult pe turiști iar acum, clar, va fi o scădere drastică față de anul trecut. Nu știu câți mai au capacitatea financiară să redeschidă. Revenirea va fi lentă, chiar greoaie. Aveam și înainte datorii, pe spațiile în care ne desfășurăm activitatea plătim chirii mari… Dacă nu funcționăm la capacitate maximă, nu putem avea  nici încasări ca să putem susține toate aceste costuri”, spunea marți, pentru Ora de Sibiu, și Adrian Barbu, manager Cotton Restaurant & Club.

Destul de mulți patroni de restaurante au rămas pe poziții și au continuat să gătească pentru sibieni, chiar și în plină criză sanitară. Susținerea clienților le-a fost un sprijin real în pandemie dar spun că vor avea nevoie de ajutor și după ce vor redeschide restaurantele.

„Trecem cu greu prin situația asta, ca toate firmele din HoReCa. (…) Eu cred că, după ce vom redeschide, vom ajunge maxim la jumătate din încasările din anii trecuți, chiar mai puțin, 40%. Când s-au închis restaurantele, noi am avut o scădere de 75 – 80%. Eu sunt foarte optimist de fel dar decizia va fi a autorităților”, spune chef Marius Rafa, patronul restaurantului Pardon.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu