Președintele CCIA Sibiu, Eugen Iordănescu, a spus, în cadrul emisiunii Interviuri pe Față, că această criză ne-a arătat că „degeaba ai bani dacă resursele de care ai nevoie nu sunt disponibile”. De asemenea, acesta a menționat că trecem printr-o „criză simetrică”, diferită față de cea din anul 2008.
Eugen Iordănescu a declarat că mediul de investiții, în Sibiu și nu numai, s-a schimbat considerabil, din cauza crizei. Atunci când economia este în recesiune, numărul de investiții scade.
„Nu cred că s-a schimbat ceva în mod special în Sibiu. S-a schimbat ceva în mod special în mediul de investiții, așa cum am mai spus, în trei crize, o criză medicală, care a determinat criza economică, și cele două determină criza de neîncredere. În toate zonele care sunt caracterizate de neîncredere, apetitul pentru investiții scade. Nu este o chestiune care să vizeze Sibiul. Este o chestiune care vizează toate piețele. Atunci când economia este în recesiune, numărul de investiții scade foarte mult. De investiții noi, de extinderi de capacități de producție pentru că, în general, în perioadele de criză trebuie să ai foarte multă grijă ce faci cu bani și trebuie să te gospodărești până ieși la lumină. Sunt multe cazuri, știm din cealaltă criză, în care inclusiv investiții în curs au fost oprite pentru că capitalul de care mai era nevoie ca să fie terminate a fost necesar ca să salveze tot felul de urgențe”, a spus președintele CCIA Sibiu.
Iordănescu a mai declarat că trecem printr-o criză simetrică. Aceasta este diferită față de criza din 2008, deoarece nu afectează doar anumite sectoare. „Ne lovește pe toți la fel”:
„În ultimii zece ani, am avut investiții masive în companii care produc piese și componente auto. Multe dintre firmele mari care creează prosperitatea în județul Sibiu au o legătură cu acest domeniu. Sigur că în jurul lor sunt o mulțime de întreprinderi mici și mijlocii care fac de la servicii de curățenie și pază până la servicii de reparație sau livrare de componente. Însă domeniul fundamental este acesta. În industria prelucrătoare, dacă ne uităm pe câteva date, avem în momentul de față aproape 60.000 de locuri de muncă care țin de această industrie. Sigur că noi avem norocul că avem o industrie mai diversă, în această criză globală nu ne-a fost de foarte mare folos, pentru că nu este o criză de sector, nu este o criză financiară cum a fost în 2007 – 2008, nu este nici măcar o criză de imobiliare, este o criză care are o caracteristică foarte importantă, toți oficialii ai acestei planetei o definesc ca fiind o criză simetrică. În sensul că ne lovește pe toți cam la fel. Nici Europa, nici Asia, nici alte blocuri economice sau mari puteri cum ar fi SUA, nu au fost și nici nu vor fi pregătite pentru crizele simetrice, pentru crizele care lovesc pe toată lumea în același timp. Să ne gândim că în criza din 2008, Europa a avut câteva puncte de asimetrie, am avut o problemă mare cu Grecia, cu Spania, cu Portugalia, însă fiind în câteva puncte, asta a permis mutarea resursele dintr-o parte în alta și ajutorarea celor ce se aflau în nevoie. În ultimele săptămâni am auzit de exemplu critici din Italia în legătură cu faptul că UE a lăsat Italia singură într-un mare dezastru care a costat zeci de mii de vieți. Da, când ești acolo și trăiești asta, sigur că asta resimți, dar gândiți-vă că România a ajutat de exemplu Italia cu medici”, a spus președintele CCIA Sibiu.
Totodată, Iordănescu a menționat că în această perioadă degeaba dispui de bani, dacă resursele de care ai nevoie nu sunt disponibile.
„Marile probleme care au fost deja în aceste luni de criză ne arată un mare adevăr cu care noi, românii, nu suntem foarte obișnuiți. Atunci când vorbim de resurse economice, nu vorbim de bani. Banul este un echivalent universal. Sigur că dacă nu îl ai, ai o mare problemă, dar această criză ne-a arătat că banul este doar un echivalent al resurselor și că degeaba ai bani dacă resursele de care ai nevoie nu sunt disponibile”, a spus Eugen Iordănescu.