VIDEO: Iordănescu, președinte CCIA Sibiu: „Asistăm la prima fază a unei crize economice care va fi foarte profundă”

Eugen Iordănescu, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, a declarat, în cadrul emisiunii Interviuri pe Față, că ne aflăm la începutul unei crize economice ce se arată „foarte profundă”. Acesta a menționat că, în contextul dat, vorbim despre trei crize suprapuse: criza medicală, criza economică și criza neîncrederii.

Eugen Iordănescu a declarat că riscul nu este reprezentat de falimentele firmelor acum, ci de o oprire aproape generală a economiei. „Este prematur să vorbim despre falimente. Asistăm la prima fază a unei crize economice care se pare că va fi foarte profundă și va afecta mare parte a salariaților. Marele risc nu ar fi neapărat falimentul, ci o oprire aproape generală a economiei, care e mult mai periculoasă decât aceste evenimente individuale foarte neplăcute. Marele risc nu reprezintă falimentul unei companii individuale, ci căderea foarte abruptă a activității economice în sectoare întregi de activitate”, a spus președintele CCIA Sibiu.

O mare parte din producția din Sibiu depinde foarte mult de felul în care merg marile economii ale lumii. Acest lucru vine cu avantaje, dar, bineînțeles, și cu dezavantaje în prezent. Firmele vor avea nevoie de consulțantă legislativă în următoarea perioadă pentru a răzbate.

„Noi ne aflăm într-o zonă specială în România, cu plusurile și minusurile de rigoare, am fost într-o zonă specială și când a fost criza din 2007-2008. Specială este pentru că avem multă producție industrială de ultimă oră care este orientată spre marile piețe occidentale. Iar asta înseamnă că o parte din ceea ce se produce la Sibiu depinde foarte mult de cum merg marile economii ale Europei și ale lumii. Asta are avantaje, dar și dezavantaje. Marile economii ale lumii ne așteptăm că au ceva probleme (…) Zilele trecute s-au publicat datele preliminarii pentru evoluția produsului intern brut pe primul trimestru din 2020, și avem câteva surprize, respectiv scăderea produsului intern brut este mult mai abruptă, este calificată de către oficialii europeni ca fiind cea mai mare scădere economică de când se strâng date de acest gen. În unele țări aceste date se strâng din 1949. Avem cea mai mare cădere economică de când există zona euro și vestea cea mai proastă este aceea că, exceptând Germania, toate celelalte motoare importante de economie ale Europei sunt în stare de recesiune economică. Avem recesiune economică în Franța, cu o scădere de aproape 6%, cea mai mare scădere economică din toate timpurile în economia franceză (…). Avem o scădere nu departe de aceasta în Italia și nu departe de aceasta în Spania. Trebuie să ținem cont de faptul că rapoartele economice pe primul trimestru conțin doar două săptămâni din măsurile de închidere economică pe care le-au luat țările europene și atunci se pune problema de unde ar veni această mare diferență, pentru că evident nu vine de la faptul că timp de două săptămâni o parte importantă din sectoarele de activitate au fost afectate”, a mai spus Iordănescu.

video
play-sharp-fill

Trei crize suprapuse – Eugen Iordănescu a explicat ce înseamnă acest lucru
„Noi acum trăim trei crize suprapuse: e o criză medicală, o criză economică și o criză de încredere. În China, deja la începutul anului au început să fie foarte multe probleme, s-au închis multe fabrici și noi am văzut la televizor ce se întâmpla în spitale și tragediile umane, și poate că mulți dintre noi nu ne-am gândit că ce se întâmplă acolo a determinat închiderea a sute și mii de fabrici care se aflau în capătul lanțului de producție pentru majoritatea producției care se face în UE sau SUA.

O parte din materiile prime sau din materialele de bază sau o parte din componentele pe care le folosim în industria locală sau în industria constructoare de mașini în general sunt manufacturate în China, ca atare ne așteptăm că în întreaga industrie de profil a fost o scădere importantă de stocuri, ceea ce creează o problemă foarte mare pe lanțul de producție de la primul șurub care se produce. În domeniul acesta, firmele au început să aibă probleme înainte ca problema medicală să ajungă la noi. Începând cu ianuarie fluxurile de producție și de transport dinspre China și dinspre Orientul Îndepărtat au intrat în pană. A fost primul val care ne-a lovit”, a spus președintele CCIA Sibiu.

Ultima oră