FOTO: Malurile Cibinului transformate de mai mulți sibieni într-un colț de rai

Odată cu venirea primăverii, la începutul pandemiei care ne-a închis în case, un tânăr sibian s-a gândit că are puterea să înfrumusețeze orașul în care locuiește. Departe de zonele ce pot fi văzute din stradă, în spatele gospodăriei lui, pe malul râului Cibin, a luat naștere o acțiune de curățenie. Gunoaiele aduse de ape au fost îndepărtate din crengile arborilor, iar acum zona pare desprinsă din rai.

Marus Dan este unul dintre sibienii norocoși. Fiindcă locuiește la casă, nu a fost obligat să rămână pe tot parcusul perioadei de urgență blocat între patru pereți. Și fiindcă a avut posibilitatea să stea afară, s-a gândit că această perioadă în care mulți dintre noi stăm pe loc poate fi presărată, totuși, cu amintiri plăcute. În spatele gospodăriei lui, în cartierul Turnișor, se află râul Cibin. Cibin care, din cauza nepăsării oamenilor, cu timpul, a ajuns să fie murdar și plin de gunoaie. Pungi, saci menajeri, cauciucuri, sticle, haine și chiar jucării sunt aruncate adeseori în ape. Văzând toate acestea, tânărul s-a simțit dator față de natură și s-a pus pe treabă. Și cum puterea exemplului este cea mai sigură formă de educație, vecinii și trecătorii care l-au observatt s-au gândit că pot da o mână de ajutor. Astfel, fiecare sibian a curățat porțiunea din spatele grădinii sale, iar acum locul este unul de vis. FOTO: Malurile Cibinului transformate de mai mulți sibieni într-un colț de rai FOTO: Malurile Cibinului transformate de mai mulți sibieni într-un colț de rai

FOTO: Malurile Cibinului transformate de mai mulți sibieni într-un colț de rai

„La începutul perioadei în cauză, pe malul râului Cibin, departe de zona vizibilă din mașină, a început o acțiune civilă de curățenie. Mai întâi o persoană, apoi mai mulți vecini s-au găsit motivați de exemplul văzut, iar apoi alții s-au alăturat, făcând fiecare curat în spatele propriei gradini. Mulți alergători, antrenând-se pentru sportul îndrăgit, au observat discrepanța de pe celalalt mal și nu au ezitat să admire și să felicite munca depusă și rezultatele ei. Unii chiar s-au alăturat inițiativei și au venit echipați, curățând pe malul lor. Acum zonă oferă o priveliște de mic colț de paradis, cu pomi curați de toate gunoaiele adunate între crengile lor până la 2 metri înălțime, de atâția ani… Vechiul izvor cu apă potabilă a fost restaurat și funcționează cu un debit de 3l/min, loc marcat acum cu un steag alb, având simbolul apei din mitologia egipteană. Zona este denumită acum de către pescari și vecini, <<Plaja lu’ Marus>> care adesea stă în hamac și cântă la ukulele, după ce termina vreun pom de curățat de pungi, saci, cauciucuri, doze, sticle, haine, papuci, jucării”, spune Marus Dan, tânărul care a înfrumusețat malul Cibinului din spatele casei.

FOTO: Malurile Cibinului transformate de mai mulți sibieni într-un colț de rai
„Plaja lu’ Marus” – Înainte și după curățarea malului
FOTO: Malurile Cibinului transformate de mai mulți sibieni într-un colț de rai
Cum arăta malul râului Cibin înainte să fie curățat

Fiecare dintre noi se poate implica în astfel de activități. Este suficient ca un singur om să curețe un singur copac, este suficient ca un singur om să ia o singură sticlă de pe jos și, mai mult decât atât, ar fi ideal dacă fiecare dintre noi ar reuși să nimerească coșul de gunoi, și nu malul râului. Sibianul îi îndeamnă pe oameni să se implice în această acțiune și să ajute la înfrumusețarea zonelor orașului mai puțin văzute de turiști.

„Toți trecătorii de pe celălalt mal spun <<dacă toată lumea ar curăță cum faceți voi…>>. Hai să vedem cum ar fi să curețe fiecare un pom, de la un cap la altul al orașului. Nu doar zonele ce sunt văzute de turiști. E timpul să tratăm natura așa cum dorim să ne trateze și ea!”, a spus sibianul.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică