Școlile private lovite de criza sanitară cer ajutorul Guvernului pentru a supraviețui

Școlile private din România se confruntă cu mari dificultăți în condițiile crizei sanitare și cer Guvernului acordarea unor subvenții, scutirea de la plata contribuțiilor pentru angajați sau lansarea unui program de acordare de credite fără dobândă. Reprezentanți învățământului privat susțin că riscă să piardă 60% din încasări dacă unitățile rămân închise până în septembrie.

În România există 1560 de unităţi particulare de învăţământ, cu 18.750 de angajaţi. Circa 150 de mii de preşcolari şi elevi invaţă în prezent în şcolile private românești, fiind o piaţă care generează venituri la bugetul de stat de 3 miliarde de lei pe an. „Am înaintat Ministerului o serie de măsuri, printre care subvenţie în perioada aceasta, martie-septembrie. O altă propunere este scutirea de la plata contribuţiilor salariale pentru angajaţii din unităţile particulare din învăţământ”, a declarat Christian Comșa, reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare (ASP) pentru Mediafax.

Reprezentanții ASP cer acordarea unei subvenţii de 25% din veniturile fiecărei unităţi, posibilitatea decontării şomajului tehnic pentru angajaţi, acordarea costului standard per elev, scutirea de la plata contribuţiilor salariale pentru angajaţi și lansarea unui program de acordare de credite fără dobândă. Asociația susține că școlile şi grădiniţele private nu pot accesa programe ca IMM Invest, nefiind considerate întreprinderi.

„Am propus constituirea în cadrul Ministerului Educaţiei sau Economiei a unei linii de credit pentru capital sau investiţii similar cu IMM Invest. În definitiv, vom returna banii aceştia”, a mai spus Comșa. Reprezentanţii şcolilor private spun că unii părinţi nu pot achita taxele şi îşi retrag copiii de la şcoală, deşi există scăderi ale preţurilor.

„Unităţile particulare de învăţământ sunt acum în situaţia unui restaurant, care este obligat să dea de mâncare clienţilor, fără să le ceară bani”, a declarat Christian Comșa.

Ultima oră