Medicii, pe umerii cărora cade greul crizei coronavirus și specialiștii în epidemiologie și boli infecțioase, încadrați în spitalele COVID-19, de primă linie sau de suport și cei din direcțiile de sănătate publică, sunt dezavantajați la plata sporurilor salariale.
Legea 153/2017 privind plata bugetarilor prevede că medicii, asistentele și restul personalului sanitar care lucrează în condiții periculoase, aici fiind inclus și personalul din secții sau spitale de boli infecțioase, pot primi între 15 % și 25% în plus la salariu. Sporurile cresc de la 55 % la 85% în cazul acelorași angajați dacă ei lucrează cu pacienți considerați a fi cu risc mare așa cum sunt bolnavii HIV-SIDA. În mod cert, COVID-19 se încadrează în același articol de lege, chiar dacă are un nivel mult mai mare de periculozitate.
În aceste condiții, sindicatele pregătesc acțiuni în instanță pentru dobândirea sporurilor la valoarea prevăzută de lege.
”Am transmis, încă din luna martie, o adresă Ministerului Sănătății solicitând emiterea unui ordin care să permită aplicarea sporurilor de 55% până la 85 %, conform cu legislația existentă. Cu toate că legea prevede acest drept, ea nu s-a respectat. S-a preferat acordarea acelui stimulent de 500 de euro, din fonduri europene, sumă incomparabilă cu valoarea sporurilor” a declarat Viorel Hușanu, președinte SANITAS București.
Aceste drepturi bănești sunt prevăzute de lege, iar, la finalul unei luni, există posibilitatea ca un medic care lucrează în condiții de maximă expunere la o boală infecțioasă, așa cum este COVID-19, să primească aproape un salariu în plus.
Deocamdată, singura măsură pe care Guvernul o are în vedere este stimulentul de 500 de euro.