teste coronavirus în trei serii pe zi la sibiu - cât și cum testăm
foto: arhivă

Un nou echipament de testare rapidă va fi pus, luni, în funcțiune la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Este vorba despre un echipament care detectează anticorpii din sânge, donat de compania Oasis Green Energy, care vine să completeze linia de testare moleculară, deja existentă în spital.

Spre deosebire de linia de testare moleculară, care relevă prezența virusului în organism, echipamentul de testare rapidă, bazat pe detectarea anticorpilor, va oferi rezultatele mult mai rapid și acestea le vor oferi medicilor și informații despre tipurile de anticorpi prezenți în organismul pacienților.

Echipamentele, donate de compania Oasis Green Energy, au fost instalate deja la sfârșitul săptămânii trecute, urmând ca luni, 27 aprilie, să fie puse în funcțiune și să se facă primele teste.

Rezultate mai rapide

Testele identifică anticorpii pe baza unei probe de sânge. Sunt detectate două tipuri de anticorpi – IgM și IgG. Primii, indică faptul că virusul e încă prezent și dispar după cel mult două săptămâni. Anticorpii IgG persistă mai mult. Rezultatele testelor pot fi gata în câteva minute.

Aparatul de testare, accesoriile și kiturile de testare, au fost achiziționate de Fundația Comunitară, cu ajutorul unei donații de 200.000 de lei făcută de compania Oasis Green Energy. Achiziția a vizat creșterea capacității de testare la nivelul județului, orientată în principal spre cadrele medicale, dar și angajații jandarmeriei, ambulanței, lucrătorii din asistență socială și alte grupuri expuse contaminării.

Care este capacitatea de testare

Prima linie de testare pentru noul coronavirus, donată de Fundația Con-A, a fost pusă în funcțiune pe data de 3 aprilie. O săptămână mai târziu, laboratorul Spitalului Județean a fost dotat cu un extractor automat, care a crescut capacitatea de testare cu 48 de teste pe zi.

„La ora actuală se pot realiza între 80 și 120, 130 de teste pe zi. Depinde de kiturile disponibile și de program. Acum, rezultatele se dau în trei rânduri de pe zi. O serie de rezultate vin dimineața, în jur de 7:00 – 8:00, o serie în jur de ora 14:00 și o altă serie vin seara târziu la orele 23:00 – 24:00”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, directorul medical al SCJU Sibiu, medicul Florin Grosu.

Consiliul Județean a mai obținut finanțare pentru o linie de testare, dar deocamdată nu s-a găsit furnizor.
Și Universitatea Lucian Blaga vrea să achiziționeze un laborator de testare pentru SARS-CoV-2.

Potrivit ultimei raportări, de duminică, 26 aprilie, la Sibiu s-au făcut în ziua precedentă, 36 de teste, toate fiind negative. Sibiul are 238 de persoane confirmate pozitiv, 220 de adulți și 18 copii.

De la debutul pandemiei și până în prezent, la Sibiu, s-au făcut 1759 de teste. Până duminică, au fost declarate vindecate și externate 61 de persoane, iar 16 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. 1018 persoane sunt izolate și 252 de persoane se află în carantină.

Ultima oră

Comentariul meu