mesaj de la regele romilor către autorități - „vorbiți cu noi despre covid 19. cu forța nu vom rezolva nimic”
FOTO: Captură YouTube

Regele romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, le cere autorităților să vorbească cu oamenii din comunitate despre coronavirus. Acesta spune că „nu totul se rezolvă prin forță” și că dialogul este cheia.

Dorin Cioabă a postat, pe Facebook, un mesaj prin care le cere autorităților să dialogheze cu comunitățile de romi și să nu apeleze la forță și intimidare. Regele Cioabă spune că liderii locali ar trebui să vorbească cu romii despre coronavirus și să le explice ce au de făcut.

„Nu totul se rezolvă prin forță. Suntem într-o situație dificilă cu care nici autoritățile și nici comunitățile de romi nu s-au mai întâlnit până acum. Romii au fost tratați dintotdeauna cu dispreț și niciodată nu s-a încercat să se rezolve divergențele pe calea dialogului, asta i-a făcut și mai răi și mai de neînțeles decât erau. Spun asta deoarece în mijlocul pandemiei, autoritățile nu vor să găsească calea dialogului atunci când e vorba de comunitățile de romi, cea mai nouă situație cu care ne cofruntăm este testarea pentru covid-19”, a scris Dorin Cioabă pe Facebook.

Regele Cioabă spune că autorițățile trebuie să le explice, prin dialog, romilor ce au de făcut în această perioadă dificilă.

„Romii când văd poliția, mascații și mai nou acum pe cei îmbrăcați în haine de protecție, ei știu că vor avea probleme, și asta de pe vremea comunistă sau antonesciană când romii erau căutați de Miliție sau alte autorități. Ei știau că aceștia vor să le facă rău și încercau să fugă, să se ascundă, iar cei care erau prinși aveau mult de suferit. Acum cu testarea trăiesc același sentiment. Poliția, mascații și alții, care din nou nu încearcă să le explice oamenilor că este în interesul lor să fie testați, aceștia aplică forța și intimidarea, iar de aici ies adevărate conflicte între membrii comunității și autorități. Rog pe această cale autoritățile să conlucreze cu liderii locali în acțiunile ce le întreprind în comunitățile de romi pentru a le explica acestora ce au de făcut. Cu forța nu vom rezolva nimic, dar prin dialog se poate. Cred că în situația de față, fiecare ar trebui să contribuie și să sprijine autoritățile. Organizațiile romilor se vor implica în colaborare dacă li se va cere acest lucru și atunci toate vor fi bune”, a mai scris Cioabă.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Pai ce sa faca, sa faca ce fac si ceilalti ! Esti ” imparat”, explica-le tu, autoritatile spun public ce ai voie sa faci si ce nu, dar romii nu vor sa inteleaga.