Terapie cu plasmă cu anticorpi pentru pacienții cu coronavirus, internați la ATI - De când va fi posibil

Românii infectați cu coronavirus vor fi tratați cu plasmă luată de la pacienți vindecați, care au dezvoltat anticorpi. Ordinul de ministru prin care se stabilește protocolul de recoltare a fost semnat miercuri de ministrul Nelu Tătaru. Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat la Digi24 cum va decurge procedura, ce presupune, cine sunt persoanele eligibile și când va începe propriu-zis aplicarea acestei terapii.

Cine face recoltarea plasmei

Recoltarea se va realiza în centrele de hematologie coordonate de Institutul de Hematologie și Transfuzii. Spitalele vor avea protocoale de colaborare cu aceste centre de transfuzii. Le vor furniza o listă cu pacienți vindecați, respectând toate criteriile de protecție a datelor. Potențialii donatori vor semna în prealabil un consimțământ informat cu privire la furnizarea acestor date către centrele de transfuzii. Apoi, aceste centre vor contacta pacienții vindecați și dacă aceștia își dau acordul – este un act voluntar – vor fi programați pentru consult și donare, a explicat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ce criterii trebuie să îndeplinească donatorul

Sunt o serie de criterii care stabilesc eligibilitatea donatorului: criteriile standard pentru orice donare de sânge și în plus, pentru plasma Covid sunt și niște criterii și niște analize, niște teste, specifice. Una dintre analize este aceea a titrării anticorpilor anti-covid din sânge, analiză care nu este foarte la îndemână în prezent în România. „Există teste calitative serologice, încep să apară și aceste teste cantitative, sperăm să le putem utiliza, pentru că este foarte important ca această plasmă să fie bogată în anticorpi, adică pacienții, donatorii, să aibă un titlu suficient de mare de anticorpi anti-covid, astfel încât plasma să fie eficientă la administrare”, a spus Dragoș Garofil.

Pe lângă această analiză, mai sunt niște teste de LT-PCR pentru virușii hepatici – hepatită B, hepatită C și HIV – care vor permite administrarea mult mai rapidă a plasmei, pentru că testele standard, serologice, care se utilizează la orice donare, nu permit utilizarea rapidă, ci congelarea plasmei pentru șase luni, timp în care donatorul este retestat și abia apoi se poate administra, a explicat secretarul de stat.

Când ar putea începe administrarea acestui tratament?

Medicii care vor opera aceste aparate – despre care ministrul Nelu Tătaru declara într-un interviu pentru Digi24 că au fost donate – au făcute deja și un training pentru plasmafereză. Mai urmează câteva ședințe de training, iar primele prelevări se vor face în prezența celor de la firma producătoare.

În zilele următoare ar trebui să se poată începe recoltarea, a spus Dragoș Garofil.

Citește articolul complet AICI.

Ultima oră