A început producția primului dezinfectant de mâini produs la Sibiu

Primii 500 de litri de dezinfectant BIOCID au fost produși în ultimele săptămâni la Sibiu prin efortul comun al cinci instituții publice și private: Consiliul Județean Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu (CCIA), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Fundația Comunitară Sibiu și Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Sibiu.

Inițiativa producției de dezinfectant la Sibiu pe baza rețetei de biocid publicate de Organizația Mondială a Sănătății a aparținut CCIA Sibiu, instituție care a și achiziționat materialele și materia primă necesară pentru primele șarje. Producția este destinată centrelor din domeniul asistenței sociale, căminelor pentru persoane vârstnice și autorităților publice locale, Consiliul Județean Sibiu fiind instituția care a adus la aceeași masă partenerii locali pentru stabilirea modului în care se va desfășura colaborarea, ca parte a inițiativei „Solidari pentru Sibiu”.

Prepararea efectivă a produsului este realizată la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, de către cadrele didactice farmaciști și rezidenții din cadrul specializării Farmacie Generală, conform comenzilor primite de la reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, cu respectarea condițiilor prevăzute de legislația în vigoare. ULBS asigură totodată analiza concentrației de alcool și emite buletinul de analiză pentru produsul final, elaborând și aplicând etichete cu datele tehnice ale produsului dezinfectant.

Produsul îmbuteliat și etichetat în recipientele puse la dispoziție de către CCIA se predă de către ULBS Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Sibiu, care se va ocupa prin voluntarii săi de distribuția către instituțiile publice,  care au solicitat și fundamentat necesarul prin intermediul  platformei de comunicare „Solidari pentru Sibiu”, gestionată de Consiliul Județean Sibiu. Depozitarea temporară a recipientelor cu dezinfectant se face în spațiile din cadrul Serviciului Public „Sala Transilvania” Sibiu.

După ce va fi epuizat stocul pus la dispoziție de CCIA, Fundația Comunitară Sibiu va contribui, în măsura resurselor existente, la achiziționarea ulterioară și achitarea contravalorii materialelor și materiei prime necesare continuării producției locale a dezinfectantului și le va transmite Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Medicină pentru preparare. Campania de strângere de fonduri derulată prin platforma ocomunitate.ro  va avea printre priorități în perioada următoare și producția de dezinfectant.

În contextul pandemiei și al crizei de substanțe de dezinfecție, necesitățile sunt în creștere. Doar primăriile din județul Sibiu ar necesita 530 de litri de dezinfectant lunar.

 

Ultima oră