Ministrul Finanțelor: „Nu vom crește taxe în acest an” - Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, că Guvernul nu va crește taxe în acest an. Acesta a mai spus că deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB în acest an.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul creșterea unor taxe pentru firme sau populație până la finalul anului, pentru a ține sub control deficitul bugetar, Florin Cîțu a afirmat: „În niciun caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția principală a crizei din 2008-2009 a fost exact acesta: nu crești taxele și dobânzile în perioadă de criză, pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie. Din contră, injectăm lichiditate în sistem, așa cum am făcut-o și până acum, plătind facturile la timp pentru companii, plătind TVA, am rambursat 4 miliarde de lei TVA în martie. În aprilie rambursăm TVA anticipat, cu control ulterior. Mergem contrar acestei idei”, a declarat Cîțu.

Conform proiectului prezentat de ministrul Finanțelor, la rectificare primesc bani Sănătatea și Munca. De asemenea, 1 miliard de lei merge în plus și la Dezvoltare pentru proiecte de investiții. Deficitul din acest an este preconizat de Ministerul Finanțelor la 6,7%.

„Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba. Coordonatele macro de la care pornim: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%. Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîţu.

Sursa: Digi24

Ultima oră

Comentariul meu

Publică