Papa Francisc a îndemnat lumea să „nu se cedeze în faţa fricii” şi s-a concentrat pe un „mesaj al speranţei”, în timpul slujbei din ajunul Paştelui catolic, desfășurată în Bazilica Sfântul Petru goală, în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters.
La slujba, care are loc în mod normal într-o bazilică plină cu aproximativ 10.000 de oameni, au putut asista de data aceasta doar 20 de persoane, inclusiv câţiva diaconi şi un cor mai mic decât de obicei. Din cauza epidemiei de coronavirus s-a renunţat la mai multe caracteristici tradiţionale, cum ar fi botezul adulţilor convertiţi şi o procesiune lungă pe culoarul principal al celei mai mari biserici a creştinătăţii.
Papa Francisc a făcut o comparaţie între relatarea Evangheliei despre femeile care au găsit mormântul lui Isus gol şi starea incertă în care se află lumea din cauza pandemiei.
„Atunci, de asemenea, a existat frica cu privire la viitor şi la tot ceea ce trebuia reconstruit. O amintire dureroasă, o speranţă retezată. Atât pentru ei, cât şi pentru noi, a fost cea mai întunecată oră”, a spus Papa Francisc în timpul predicii din ajunul Paştelui catolic.
În ţările din întreaga lume, catolicii au vizionat slujba papală sau slujbele preoţilor în biserici goale şi difuzate la televizor sau pe internet.
„Nu vă temeţi, nu cedaţi în faţa fricii: acesta este mesajul speranţei. Ne este adresat astăzi. Acestea sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă chiar în această noapte”, a spus Papa.
El a încurajat oamenii să fie „mesageri ai vieţii într-un moment al morţii”, condamnând din nou comerţul cu arme şi îndemnându-i să-i ajute mai bine pe cei săraci.
„Să păstrăm tăcerea în faţa strigătelor morţii, să nu mai fie războaie! Putem opri producţia şi comerţul de arme, deoarece avem nevoie de pâine, nu de arme”, a spus Francisc.
„Să lasăm avortul şi uciderea de vieţi nevinovate să se termine. Fie ca inimile celor care au suficient să fie deschise pentru a umple mâinile goale ale celor care nu au strictul necesar”, a spus el.
Toate activităţile săptămânii sfinte ale papei au fost modificate, având loc fără participarea publicului.
La fel se va întâmpla şi în cadrul punctului culminant din Duminica Paştilor, când Francisc va conduce slujba de Paşte şi va transmite binecuvântarea şi mesajul „Urbi et Orbi” (către oraş şi lume).
Liturghia din Duminica Paştelui atrage, de obicei, până la 100.000 de oameni în Piaţa Sf. Petru. În acest an, în schimb, slujba va avea loc în interiorul bazilicii, cu o adunare simbolică de mai puţin de 20 de persoane.