Cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, credincioșii sărbătoresc a 6-a duminică din Post, cea a Floriilor. Această sărbătoare are o mare însemnătate religioasă pentru toți credincioșii deoarece implică retrăirea intrării lui Iisus în cetatea Ierusalimului.
De-a lungul timpului, acestei zile i s-au adăugat numeroase superstiții populare. Inițial, ziua era dedicată zeiţei Flora, conform tradițiilor populare. Aceasta era considerată zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini. Mai târziu, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim.
Tradiții de Florii
Conform tradițiilor, de Florii mormintele trebuie curăţate şi stropite cu apă sfinţită. De asemenea, crucile trebuie împodobite cu flori de primăvară şi cu crenguţe sfinţite de salcie după care plăcinte și gogoși trebuie date de pomană, pentru sufletele celor decedați. Obiceiurile populare transmit și că fetele nu trebuie să îşi spele părul în această zi.
Alt lucru transmis în popor este că gospodăria nu se stropește cu parfum sau cu alte obiecte moderne, ci cu apa sfințită luată de Bobotează, pentru ca membrii familiei să fie sănătoși tot anul. De asemenea, de Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.