Mașinile de spălat timpurii au fost inventate încă din anii 1850, dar oamenii spală rufe de dinainte ca hainele să devină o practică comună. De-a lungul secolelor, tehnologia de spălare a hainelor a evoluat de la munca manuală brută la tehnologie de înaltă calitate.
În multe culturi antice, popoarele își curățau hainele aruncându-le pe stânci sau frecându-le cu nisipuri abrazive și spălând murdăria în pâraie și râuri. Romanii au inventat un săpun brut, asemănător cu lejorul, care conținea cenușă și grăsime de la animale sacrificate. În vremurile coloniale, cea mai obișnuită modalitate de spălare a hainelor era să le fierbe într-un vas mare sau un căldar, apoi să le așeze pe o tablă plată și să le bată cu o paletă.
Masa de spălat metalică, pe care mulți o asociază cu viața de pionier, nu a fost inventată până în 1833. Înainte de aceasta, mesele erau confecționate integral din lemn, inclusiv suprafața de spălat. Încă din Războiul Civil, spălatul rufelor era adesea un ritual comunal, în special în locurile din apropierea râurilor, izvoarelor și a altor corpuri de apă.
Spre mijlocul anilor 1800, Statele Unite se aflau în mijlocul unei revoluții industriale. Pe măsură ce națiunea s-a extins spre vest și industria a crescut, populațiile urbane s-au înrădăcinat și clasa de mijloc a început să atribuie bani pentru dispozitivele care economisesc timp și efort. Doi americani, James King în 1851 și Hamilton Smith în 1858, au depus și au primit brevete pentru dispozitive similare pe care istoricii le citează uneori drept prima mașină de spălat rufe „modernă”.
Alții, inclusiv membrii comunităților Shaker din Pennsylvania, pur și simplu au îmbunătățit tehnologia de bază. Bazându-se pe ideile anilor 1850, membri Shakers au construit și a comercializat mașini de spălat mari din lemn, concepute să funcționeze la scară comercială. Unul dintre cele mai populare modele a fost afișat la Expoziția Centenară din Philadelphia în 1876.
Un uscător de haine inventat în Franța la începutul anilor 1800 a fost numit inițial ventilator. Dispozitivul era format dintr-un tambur metalic în formă de butoi cu găuri care au fost întoarse manual peste un foc. Unul dintre primii inventatori afro-americani din secolul 19, George T. Sampson, a primit un brevet pentru un uscător de haine în 1892. Invenția sa folosea căldura de la un aragaz pentru a usca hainele. Primele uscătoare de haine electrice au apărut în Statele Unite în anii premergători Primului Război Mondial.
Descoperirile lui Thomas Edison în electricitate au accelerat progresul industrial al Americii. Până la sfârșitul anilor 1800, mașina de spălat rufe la domiciliu era acționată manual, în timp ce mașinile comerciale erau acționate de abur și curele. Toate acestea s-au schimbat în 1908 odată cu introducerea modelului Thor, prima masina de spalat rufe electrică comercială.
Modelul Thor, invenția lui Alva J. Fisher, a fost comercializat de Hurley Machine Company din Chicago. Era o mașină de spălat cu tambur, cu cadă galvanizată. De-a lungul secolului XX, Thor a continuat să facă inovații în tehnologia mașinii de spălat. În 2008, marca comercială a fost cumpărată de Appliances International cu sediul în Los Angeles, care a introdus curând o nouă linie sub numele de Thor. În timp ce Thor schimba afacerea de spălătorie comercială, alte companii și-au direcționat atenția către piața de consum, mai ales Maytag Corporation care a debutat în 1893, când F.L. Maytag a început să fabrice instrumente agricole în Newton, Iowa. Afacerile erau destul de lente iarna, așa că pentru a mări linia sa de produse, Maytag a introdus o mașină de spălat cu cadă din lemn în 1907.
Nu după mult timp, Maytag a decis să se dedice cu normă întreagă activității producerii mașinilor de spălat. Whirlpool Corporation, un brand binecunoscut, a debutat în 1911 sub numele de Upton Machine Co., în St. Joseph, Mich., producând mașini de spălat electrice cu motor. Masina de spalat este asadar unul dintre cele mai utile electrocasnice din locuinta!
Prima mașină de spălat pentru consumatori controlată de computer a apărut în 1998. Mașinile de spălat SmartDrive ale brandului Fisher & Paykel foloseau un sistem controlat de computer pentru a determina dimensiunea încărcării și pentru a regla ciclul de spălare pentru a se potrivi.