Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi seară, privind un plan de asistenţă financiară pentru atenuarea efectelor economice generate de criza coronavirusului, afirmă oficiali citaţi de Financial Times și El Pais.
Cei douăzeci și șapte au reușit în sfârșit să aprobe un pachet de urgență de peste o jumătate de trilion de euro pentru a lupta împotriva pandemiei, după ce Spania și Italia au cerut acces la aceste fonduri necondiționat de orice program de ajustări sau reforme, așa cum dorea Olanda. Miniștrii finanțelor din UE s-au angajat, de asemenea, să creeze un fond pentru redresarea economică, care va fi fixat de șefii de stat și de guvern la următorul summit.
Negocierile între reprezentanţii principalelor ţări, Germania, Olanda, Italia şi Franţa au produs, joi seară, o poziţie de compromis care acum va putea fi avansată spre examinare de către liderii tuturor statelor şi instituţiilor Uniunii Europene. „Am acţionat în mod decisiv în favoarea cetăţenilor în mai puţin de o lună”, a declarat Mario Ceteno, preşedintele Eurogrupului, în cursul videoconferinţei.
În mod esenţial, textul care le va fi prezentat liderilor UE nu va insista asupra fixării unor condiţii macroeconomice pentru liniile de creditare create prin planul de asistenţă financiară. Aceasta era o solicitare-cheie a Guvernului Olandei, dar Italia se opunea ideii. „Olandezii au făcut un compromis”, a declarat un oficial de rang înalt prezent la negocieri. Principalele elemente ale setului de măsuri includ pregătirea liniilor preventive de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate (ESM/MES), majorarea capacităţilor de credit ale Băncii Europene de Investiţii şi un nou sistem de asigurări de şomaj elaborat de Comisia Europeană.
Grupul va propune şi constituirea unui fond de revenire, menit să faciliteze relansarea economică după anularea restricţiilor antiepidemice, dar modul exact în care acest instrument va fi finanţat va face obiectul viitoarelor dezbateri şi dispute, notează FT, citat de Mediafax.
Textul, obţinut de FT, prevede că ţările care vor accesa liniile de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate – MES vor trebui să asume doar „angajamentul utilizării acestui sistem de credit pentru a susţine costurile interne de finanţare directă şi indirectă a serviciilor medicale, de tratament şi prevenţie asociate crizei Covid-19”.