cabinetele stomatologice se pot deschide numai pentru câteva motive - ce facem dacă ne doare o măsea

Pandemia de coronavirus a închis cabinetele stomatologice  din cauza riscului major la care erau expuși medicii în timpul consultațiilor. Pentru că starea de urgență s-a prelungit cu încă o lună e nevoie de soluții pentru pacienții ale căror probleme medicale nu mai suportă amânarea. Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România a explicat pentru ce se pot prezenta românii la stomatolog, în aceste vremuri când suntem în plină pandemie de coronavirus.

Invitată la Medika Tv, Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, a spus care sunt urgențele pentru care românii pot merge la medicul stomatolog.

”E nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru durere, infecție, sângerare. Legat de durere, nu orice durere este considerată o urgență stomatologică. O durere care cedează la analgezicele obișnuite nu poate fi considerată o urgență(..) Există în profesia noastră anumite proceduri care generează aerosoli, aerosolizarea picăturilor de salivă poate contamina spațiul în care lucrăm. În situația în care ne aflăm, e clar că trebuie să ne limităm activitatea doar la urgențele stomatologice. Aș vrea să înțeleagă și colegii mei, medici, dar și pacienții, că la acest moment e nevoie de a cântări, de a justifica urgența stomatologică. E nevoie să se trateze doar situațiile de urgență stomatologică, să nu se transforme dorința de a face un tratament într-o urgență stomatologică. Iar unde există urgențe să nu fie tratate cu superficialitate”, a explicat Ecaterina Ionescu.

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi a mai precizat că urgențele medicale ar trebui să se acorde la nivelul Unităților de Primiri Urgențe diun spitale 24 de ore din 24, 7 zile din 7, însă nu în toate județele se regăsește această situație. Ba mai mult decât atât, cabinetele stomatologice din spitale nu sunt întotdeauna atât de dotate cum sunt cele din privat, în ziua de astăzi, pentru că în România ultimilor ani nu s-a investit în cabinete dentare de stat în condițiile în care s-a ajuns ca mediul privat să asigure mare parte din această  ramură a medicinei. Pe de–o parte nu sunt dotări, pe de altă parte e o problemă  de personal.

Sursa: www.medikatv.ro

Ultima oră

Comentariul meu