criza coronavirus se adâncește - cât de pregătite sunt spitalele din sibiu

Rapoartele managerilor spitalelor sibiene, prezentate vineri într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean, dezvăluie lipsurile dar și măsurile luate și achizițiile făcute în vederea combaterii epidemiei de coronavirus.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean, de vineri, 3 aprilie, se află rapoartele managerilor Spitalului Clinic Județean Sibiu, al Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” și al Spitalului de Pneumofiziologie. În rapoartele celor trei manageri sunt prezentate măsurile luate în lupta cu noul coronavirus. Am aflat astfel că doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență există secție ATI, aici putând fi internați, în prezent, 100 de pacienți infectați cu coronavirus. Pacienți infectați cu SARS – COV – 2, cu forme ușoare și medii, pot ajunge și la Spitalul TBC, unde sunt 50 de paturi, în 20 de saloane. Deocamdată, doar Spitalul Județean are medicamente folosite în tratamentul pentru COVID-19, la Spitalul de Pneumofiziologie fiind în curs de achiziționare.

Cum stau lucrurile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Potrivit raportului înaintat Consiliului Județean, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu dispune de un număr de 560 de paturi dotate cu sistem de oxigen și 30 de ventilatoare. Capacitatea de internare a pacienților cu coronavirus este de 100 de paturi urmând ca această capacitate să crească, în curând, până la 400 de paturi.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu raportează că are în stoc medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților infectați cu coronavirus. Este vorba despre Kaletra și Plaquenil.
În ceea ce privește echipamentele de protecție a personalului, reprezentanții spitalului au trecut în raport 5.000 de măști chirurgicale de unică folosință cu 3 pliuri, 18 măști FFP3, 500 de măști FFP2, 250 de ochelari de policarbonat pentru protecție, 255 de viziere, 1.100 combinezoane, 2.000 de botoșei tip cizamă, 4.000 de halate de supra protecție, 290.000 mănuși de examinare și 40.000 de mănuși nitril.
În momentul de față, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu există linii de gardă pentru toate specialitățile și se angajează personal, în special personal mediu sanitar, asistenți medicali și registratori dar și personal superior. Aici se încadrează medicii, pe durată determinată de 6 luni, în special pentru secțiile ATI, UPU și boli infecțioase.

Spitalul de Psihiatrie nu are condiții pentru ingrijirea bolnavilor cu COVID-19

La Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” nu există paturi dotate cu sistem de oxigen sau ventilatoare. Reprezentanții spitalului menționează în raport că unitatea spitalicească are în dotare trei concentratoare de oxigen care pot deservi la nevoie trei paturi, dar nu deține ventilatoare sau stație de oxigen, dat fiind faptul că Psihiatria este un spital de monospecialitate. Există 9 paturi pentru persoane ce ar putea ajunge în spital în regim de urgență. Spitalul de Psihiatrie nu va trata pacienți bolnavi de coronavirus, fiind o instituție noncovid, fără secție de ATI.

Stocurile de medicamente și materiale sanitare, ajung pentru o perioadă de trei luni. Spitalul are două linii de gardă pentru Psihiatrie adulți, linia întâi fiind asigurată de medici de specialitate și primari psihiatrie și cea de-a doua de doi medici rezidenți. Mai există o linie de gardă Psihiatrie și Neurologie copii asigurată de medici primari și specialist psihiatrie infantilă și neurologie infantilă.

Spitalul TBC are nevoie de medicamente pentru bolnavii cu coronavirus

Spitalul TBC din Sibiu are 126 de paturi disponibile, dotate cu sistem de oxigen. Capacitatea de izolare a bolnavilor care ar putea fi aduși aici în regim de urgență, este de 18 rezerve cu grup sanitar propriu, cu câte două paturi. Capacitatea de găzduire a pacienților bolnavi de coronavirus pe perioada de tratament, în funcție de gravitatea stării de sănătate, este de 50 de paturi, în 20 de saloane, în Pavilionul 1. Aici pot fi tratați doar pacienții cu forme ușoare și medii, deoarece la acest spital nu există secție ATI. În ceea ce privește medicamentele necesare în tratarea pacienților cu coronavirus, potrivit raportului, s-au trimis adrese către Direcția de Sănătate Publică pentru achiziționarea acestora. Pentru celelalte medicamente utilizate în tratarea pacienților internați cu alte afecțiuni pulmonare, stocul este asigurat pentru o perioadă de trei luni. Pentru că spitalul TBC Sibiu este un spital de monospecialitate, are o singură linie de gardă în specialitatea pneumologie, iar în caz de nevoie, se poate suplimenta cu rezidenți.

La medicamentele pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID încă sunt probleme. Furnizorii spun că nu au pe stoc medicamentele necesare. Conducerea spitalului a făcut adrese către DSP Sibiu, către Compania Națională Unifarm și Ministerul Sănătății în vederea asigurării medicamentelor necesare tratamentului pacienților infectați cu COVID – 19.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Daniela suntem foarte dotati, dar pe baiatul de 27 ani cum de l+au trimis sa se trateze acasa?