românia, în topul mondial al cazurilor de vindecare de covid 19 - care este secretul
Foto: GettyImages

România ocupă locul 19 în rândul țărilor cu cei mai mulți pacienți vindecați după ce au fost infectați cu coronavirus, potrivit platformei Worldometers, cu o rată de vindecare de 13%.

180 de persoane vindecate luni

Luni, 30 martie, dintre cele 1.952 de persoane confirmate pozitiv, 180 au fost declarate vindecate și externate – 55 la Timișoara, 85 la București, 19 la Iași, 7 la Craiova, 11 la Constanța și 3 la Cluj.

România între primele 20 de țări la rata de vindecare

România ocupă locul 19 în rândul țărilor cu cei mai mulți pacienți vindecați după ce au fost infectați cu coronavirus, potrivit platformei Worldometers.

În țara noastră s-au vindecat de Covid-19 73 de persoane, dintr-un total de 576 de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, potrivit ultimelor date oficiale, anunțate luni, 23 martie. Asta înseamnă că România avea, acum o săptămână, o rată de vindecare de aproape 13%.

Cele mai multe persoane s-au vindecat la Timișoara

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” spun că folosesc o altă schemă de tratament, față de celelalte centre din țară, deoarece atâta timp cât nu există un protocol național, fiecare centru își stabilește, propriul protocol.

Până acum, la nivel mondial, peste 735.000 de persoane au fost infectate cu noul coronaviru și peste 156.000 de oameni s-au vindecat.

Dintre aceștia, cei mai mulți sunt în China, Iran, Italia, Coreea de Sud și Spania.

Altă schemă de tratament

La Timișoara, de tratamentul bolnavilor cu COVID – 19, s-a ocupat medicul specialist Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase. Potrivit Pro TV, doctorul susține că folosește o altă schemă față de celelalte centre din țară. S-a stabilit această politică terapeutică astfel încât, la nivel de țară, să fie testate în același timp forme de tratament diferite, tocmai pentru a-l găsi pe cel mai eficient. Echipa medicală a stabilit administrarea unei singure tablete pe zi, care conține două substanțe antivirale.

„Atâta timp cât nu este un protocol național, fiecare centru își stabilește propriul protocol. Se folosește o tabletă care conține două substanțe antivirale. Nu este nici foarte complicat”, a declarat pentru PRO TV, Virgil Musta, medic specialist la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș dinTimișoara.

În cazul celor 51 de pacienți cu Covid-19, rezultatele pozitive au apărut după trei sau cinci zile de la administrarea primei pastile.

Schema de tratament folosită la Timișoara a dat randament pentru tratarea formelor ușoare. Pentru cele severe și cele care necesită internare la Terapie Intensivă, susține medicul Virgil Musta, folosește aceeași schemă ca în restul centrelor din țară.

„Primesc telefoane de peste tot, și din străinătate. Chiar acum am primit un telefon din Elveția care ne solicită să le spunem protocolul nostru, că s-a auzit peste tot că avem niște rezultate foarte, foarte bune”, a mai spus medicul timișorean. Acesta spune că s-a inspirat și din mai multe studii făcute în China și Italia.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, în fiecare secție, au fost montate filtre de decontaminare. Medicii care petrec foarte puțin timp lângă un pacient poartă combinezoane, măști, mănuși și ochelari de protecție. Lucrează în echipe astfel încât, în caz de îmbolnăvire, să nu fie infectat tot personalul.

„Intră doar cei care sunt antrenați, pentru că primul obiectiv pe care îl consider eu cel mai important, e de a ne păzi noi, să nu ne contaminăm, pentru că dacă noi ne contaminăm, nu are cine să îngrijească pacienții”, susține medicul Virgil Musta.

În lucru, la Timișoara, sunt încă sute de teste. Protocolul spune că după două teste negative consecutiv, pacienții pot fi externați, însă mai stau în izolare la domiciliu încă 14 zile.

România în top 30 mondial

Peste 156.000 de oameni s-au vindecat de coronavirus, numărul fiind atins luni, 30 martie.

Am înregistrat mai mulți vindecați decât țări precum Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Irlanda, Cehia, Luxemburg sau Israel, fiecare cu un numar considerabil mai mare de infectați decât România.

Din totalul mondial al celor care s-au recuperat după infectare, peste 72.000 provin din China, astfel că, mai puțin de 10% din populația restului lumii care s-a infectat cu virusul s-a și vindecat.

În Romania, procentul era acum o săptămână, de 12,67%, ceea ce ne plasează în top 30 mondial și chiar între primele 10 țări din afara Asiei în ce privește proporția celor vindecați. De altfel, țările din Asia înregistrează acum o scădere accentuată a cazurilor noi de la o zi la alta.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu