Pescarii sunt tipul de public pe care Covid-19 e mai greu să-i atace. Motivele sunt evidente, sunt genul de oameni care preferă mai degrabă natura și autoizolarea în natură decât compania oamenilor. Pescarii ar trebui să se considere de fapt norocoși că perioada de carantină coincide cu prohibiția.
Perioada de prohibiție pentru pescuit pe teritoriul României a fost decretată astfel : din 4 aprilie până pe 2 iunie inclusiv este prohibiția generală. Pe lângă aceasta, se adaugă și celelalte tipuri de prohibiție : prohibiția generală în apele care constituie frontieră de stat: între 19 aprilie – 2 iunie inclusiv (45 de zile); prohibiţia la pescuit știucă între 4 martie – 15 martie inclusiv și între 1 februarie 2021 – 15 martie 2021; prohibiţie la pescuit șalău și biban între 23 martie – 2 iunie inclusiv; prohibiție la pescuit coregon și lipan pe parcursul întregului an 2020; prohibiţie la pescuit păstrăv: de la data intrării în vigoare a Ordinului până pe 31 martie inclusiv și între 1 octombrie 2020 și 31 martie 2021; prohibiţia scrumbiei a fost stabilită pe sectoare, conform Ordinului de prohibiţie 2020.
Până totul va reveni la normal, pescarilor nu le rămâne decât să își testeze acasă buna funcționare a unui feeder, sau să navigheze pe net, pe siturile de profil, după articole de pescuit.
Ce este interesant la pescuit ca fenomen este faptul că acesta are niște reguli de etichetă specifice izolării, enunțate de către marele Ioan Alexandru Brătescu – Voinești : „E o datorie a respecta o anumită zonă în jurul unui alt pescar, bunăoară 30 de metri dacă pescuiţi cu muscă artificială sau momeli naturale, 100 de metri dacă pescuiţi cu năluci grele. Iar când treceţi în josul sau în susul punctului unde acest pescar se găsește, treceţi departe de apă, pentru a nu-l stânjeni, nici a-i speria peștii. Dacă pescuiţi umblând prin apă, ieșiţi pe mal cât mai departe de el.” Aceste reguli sunt similare celor de protecție în fața Coronavirusului. Astăzi, când auzim peste tot de termeni necunoscuți în trecut, precum distanțare socială, izolare și așa mai departe, aceste vorbe ale marelui prozator român capătă o altă semnificație, adaptată acestor vremuri grele. Pescarii dau astfel un exemplu foarte bun în lupta împotriva coronavirusului.
Pentru a termina acest material într-o notă optimistă, atât pentru pescari, cât și pentru ceilalți actori implicați în această luptă, trebuie să menționăm că a sta în carantină nu presupune pierderea antrenamentului sportiv. Se poate pescui…în cadă, în baie, în găleată, lighean sau fântână. Sau se pot urmări la televizor acele canale care transmit documentare despre natură, despre animale, pești și pescuit, vânătoare etc. Pasiunea pescuitului nu poate dispare, iar pescarii o vor menține vie prin mijloace specifice lor, într-un fel sau altul. Să nu uităm nici de Internet, de siturile pentru pescuit sau blogurile unde pescarii relatează despre aventurile lor. Cu alte cuvinte, pescarii pot fi împăcați, perioada de prohibiție va trece iar pănă atunci poate vom scăpa și de Covid-19. Ar fi ideal ca atunci când se termină perioada de prohibiție să auzim și vești bune despre lupta împotriva Coronavirusului și oamenii să poată iarăși ieși din case, liniștiți, la pescuit, la un grătar, la o plimbare. Până atunci, tot ceea ce putem face este să așteptăm în liniște și izolare, acordând igienei importanța maximă.