revolta medicilor de la spitalul militar din sibiu - "nu avem echipamente de protecție. suntem carne de tun"

Un medic de la Spitalul Militar i-a scris președintelui Klaus Iohannis pe Facebook că se confruntă cu o situație extrem de gravă. Aceasta a anunțat că, unul dintre pacienții spitalului în care lucrează a fost diagnosticat cu COVID 19 în urma unui tomograf și că tot personalul medical din sectia de Boli Infecțioase a intrat în contact cu el fără echipament de protecție, timp de trei zile.

Medicul urgentist Cristiana Opriță, lucrează în secția CPU a Spitalului Militar din Sibiu. Aceasta a povestit pentru Ora de Sibiu că, sâmbătă, la spital a fost adus un pacient în vârstă de 70 de ani, cu cancer de prostată dar și cu simptome asociate unei infecții respiratorii.

Ce spune un medic de la spitalul Militar

Pacientul a fost supus unui examen CT, iar diagnosticul pus de medic, pe foaia de observație este „plămân pozitiv COVID – 19”.

„Sunt medic de urgență CPU la Spitalul Militar Sibiu. Nu avem echipament de protecție. Avem deja un caz de Covid-19 plamân pozitiv la CT . Managerul spitalului a decis să fie testat pacientul după trei zile de la internare, a refuzat să testeze personalul contact, spunând că testarea este pentru pacienti, nu pentru personalul medical!”, a scris medicul pe Facebook.

Care este situația la Spitalul Militar

Pacientului i-au fost recoltate probe, care au fost trimise la cel mai apropiat centru de testare pentru COVID 19 și se așteaptă rezultatele.

„Spitalul Militar Sibiu este spital de suport pentru Spitalul Județean Sibiu. Cum credeți, domnule președinte că vom fi apți de muncă, dacă un amator de manager, numit politic, ne expune pe noi medicii și personalul cu care lucrăm. Cum vă puteți imagina că vom ajuta pacienții, în condițiile în care ne vom infecta? Această atitudine de amatorism managerial va atrage consecințele închiderii unui spital care ar trebui sa fie unul strategic. Nu avem echipament de protectie nu avem personal, spitalul nu are un plan în ceea ce privește circuitul pacienților infectați ! Doriți închiderea spitalului? Va fi în maxim două săptîmâni,  dacă nu aduceți medici militari cu experiență manageriala ! Managerul ne amenință cu desfacerea contractului de muncă ! Pe noi medicii ??”, a mai scris medicul sibian.

Medicul refuză să mai meargă la spital

Cristiana Oprița a mai spus pentru Ora de Sibiu că nu vrea să fie nici carne de tun în lupta cu COVID 19 și nici nu vrea să ia parte la un genocid. Aceasta este hotărâtă să nu meargă la serviciu până când nu va primi echipament de protecție complet. În aceeași situație mai sunt alți 30 de medici și asistenți din spital.

„Eu ar trebui să mă prezint la spital joi dar anunț pe această cale că nu mă voi duce. Nu vreau nici să fiu carne de tun și nici să fiu părtașă la un genocid. Am tot auzit că suntem pregătiți, că avem ce ne trebuie, că avem proceduri și protocoale medicale. Știți când s-a făcut instructajul pentru îmbrăcarea echipamentului de protecție? Ieri (n.r. luni). Cum este posibil așa ceva, când a fost declarată pandemia de atâtea zile? Și noi avem nouă combinezoane, și acelea incomplete. Avem trei ventilatoare in secția CPU și cinci paturi. O să fie vai de noi!”, a mai spus pentru Ora de Sibiu, medicul Cristiana Oprița.

Ce spun autoritățile

Informată de jurnaliști despre situația de la Spitalul Militar, Instituția Prefectului Județului Sibiu a transmis că se fac verificări.

„În urma postării apărute în mediul online, prefectul a dispus către Direcția de Sănătate Publică verificarea situației de la Spitalul Militar”, a transmis marți purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Andreea Ștefan.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Consider ca asemenea supozitii (deocamdata), nu ar trebui sa ajunga in mediul public atat timp cat nu sunt certitudini. In general oamenii sunt panicati si sa mai si scrii ca un caz este pozitiv inainte de a se primi raspunsul unui test concret, este ceva inadmisibil. Sibiul este judetul unde nu apare niciun caz confirmat, astfel ca traim macar in basmul acesta frumos si cred eu de scurta durata ca nu avem nimic concret. Sper sa se elucideze si sa apara informatii oficiale inainte de asemenea postari. Oamenii sunt panicati, nu ingreunati si mai tare situatia.