Situatia actuală este dificilă pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru cei mici. În această perioadă este important să nu disperăm și să nu lăsăm panica să ne cuprindă. Iar dacă tot stăm acasă, este important să prețuim fiecare minut petrecut în sânul familiei. Copiii au nevoie, chiar dacă stau în casă, să se joace și să facă mișcare. Iar noi, alături de ei, putem să ne distrăm.
În această perioadă este important să înțelegem că doar noi putem opri răspândirea noului coronavirus. Statul acasă nu este o „pedeapsă”. Este mai degrabă o oportunitate să comunicăm mai mult cu cei dragi nouă. Și, dacă tot petrecum mai mult timp în locuințe, venim în ajutorul părinților și le dăm câteva idei și activități pe care le pot face împreună cu copiii lor în această perioadă.
Activități împreună cu adultul
Poate fi foarte interesant pentru micuț să aibă posibilitatea să imite adultul. Așadar, lângă noi, poate încerca să împăturească rufe, să scoată hainele din mașina de spălat, să se joace cu o oală și o lingură când gătim, să aibă o măturică cu care să încerce să curețe, scrie Kudika.
Pictatul – culori non-toxice și lavabile
Pictatul poate fi foarte atractiv pentru micuți. În acest fel, se dezvoltă imagininația copilului, iar el se distrează de minune. Puteți picta împreună pe planșe, pe caiete de desen, cu pensule sau chiar cu palmele.
În această perioadă, pe Internet circulă tot felul de picturi ale celor mici, cu un curcubeu, alături de care este alăturat mesajul „Totul va fi bine”. Și tu poți încerca asta cu cel mic.
Dansul și coregrafiile
Micuții sunt atrași de dans și coregrafii simple pe care le învață cu părinții. Își descoperă corpul și reușesc să se exprime prin intermediul muzicii. S-ar putea să fiți surprinși de cât de repede pot învăța coregrafiile pentru vârsta lor și cât de minunați pot fi când dansează.
Jocuri de rol – ideale la toate vârstele
Jocurile de rol devin, pe măsură ce cresc, cele mai dorite de către copii. Și au putere terapeutică! Cu aceste jocuri se pot copia situații reale unde putem urmări copilul care se ascunde în spatele identității unei păpuși, putem rezolva tensiuni, conflicte, putem da răspunsuri acolo unde sunt întrebări nespuse. Puterea creativă a copilului este extraordinară. Dacă lăsăm jocul ghidat de el, noi doar aruncăm, dacă e cazul, o direcție, jocurile de rol pot deveni o adevărat perioadă de conectare cu copilul, de educație, de terapie.
Jocuri ce implică mișcarea
Puteți organiza un cort, o zonă de alergat cu 1-2 obstacole mari pentru copiii mici, pe care să le vadă și să le ocolească ușor. De-a v-ați ascunselea este tot un joc util. Copiii au nevoie de mișcare, astfel că este necesar ca în fiecare zi să ne rezervăm timp pentru câteva activități fizice, indiferent că stăm în casă.
Pe lângă toate acestea, putem viziona documentare alături de copiii noștri, putem citi povești împreună, putem face puzzle-uri sau să ne jucăm TOMAPANT.
Sursa: Kudika