apelul medicilor din sibiu: "vrem măsuri mai stricte pentru protecția personalului. situația e gravă"

O scrisoare deschisă, transmisă presei, aduce în atenția opiniei publice o serie de probleme cu care se confruntă personalul medical de la Spitalul Clinic Județean Sibiu. Cea mai importantă, este cea referitoare la măsurile de protecție a angajaților spitalului, expuși contaminării cu noul coronavirus.

Ce spun cadrele medicale
În scrisoarea transmisă presei locale, se vorbește despre lipsa unor măsuri eficiente de prevenire și limitare a transmiterii virusului SARS-COV-2.
„Dorim să aducem în atenția opiniei publice faptul că, de când pandemia Coronavirus (COVID-19) prin infectarea cu virusul SARS-COV-2 a luat amploare la nivel național, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sibiu nu s-au luat măsurile necesare de protecție a personalului expus contaminării pe toate secțiile medicale, minimalizând gravitatea situației.  Măsurile de prevenire și limitare sunt esențiale atât în domeniul asistenței medicale, cât și în cel al comunității.  Personalul medical trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a se proteja și a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale, punând la dispoziția acestora echipamentele necesare prevenirii acestor contaminări.  Din cauza riscului de expunere, în funcție de tipul de activitate și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (contact, picături sau aerosoli),  sunt necesare folosirea de halate, mănuși, mască și protecție oculară specifice protecției împotriva virusului SARS-COV-2.
De vreme ce orice pacient netestat este un posibil purtător al acestui virus (simptomatic sau asismtomatic) purtarea acestor echipamente de protecție este obligatorie pentru personalul medical din spital, pe toate secțiile. Lucru care, la fața locului, nu se întâmplă. Se poate verifica”, scrie în scrisoarea deschisă transmisă presei.
Cadrele medicale dau vina pe conducerea spitalului

Autorii acesteia cred că, de vină pentru această situație este conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

„Acest lucru se întâmplă în general din cauza prostului management și a lipsei echipamentelor amintite mai sus respectiv distribuirea lor la un nivel scăzut pe secții. Dotarea tuturor secțiilor trebuia deja implementată la nivel de instituție, nu peste o săptămână, nici două, pandemia nu este declarată de ieri! Orice pacient netestat este posibil purtător al virusului SARS-COVID -2. Se recomandă de asemenea dezinfecția tunelurilor care fac legătura între pavilioane, zilnic. Conducerea trebuie să aibă în vedere că măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă trebuie asigurate în mod obligatoriu. În fiecare unitate medicală, ar trebui urmarită asigurarea nivelului adecvat de îngrijiri medicale si să se ia măsuri pentru protejarea pacienților dar si a personalului medical, împotriva infecției, să se aplice proceduri stricte de triaj și cele mai severe măsuri de igienizare și dezinfecție, astfel încât spațiile să fie sigure, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical”, se mai arată în scrisoare.
Măsuri propuse pentru împiedicarea răspândirii virusului

Medicii și cadrele medicale de la SCJU cer măsuri ferme și echipament de protecție împotriva coronavirusului.

„Măsurile de control administrativ sunt minime la nivelul spitalului deși sunt foarte importante în acest context, cu aplicarea promptă a măsurilor de precauție adecvate! Alte măsuri care ar trebui impuse în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, sunt :
  • Montarea de dispensere cu dezinfectant pentru mâini la toate intrările din spital și pe toate secțiile medicale, ambulatoriu de specialitate
  • Asigurarea de materiale de protecție (halate, botoși, maști și bonete) la intrările pe secții
  • Asigurarea de săpun, dezinfectant și prosop de hârtie în toate grupurile sanitare
  • Interzicerea părăsirii incintei unității sanitare de către personal în ținuta de spital
  • Triajul epidemiologic al personalului la intrarea în ture
  • Curățarea periodică cu dezinfectanți de suprafețe a mânerelor ușilor, balustradelor și scaunelor din spațiile de așteptare
  • Monitorizarea modului de efectuare a curățenie și utilizarea produselor recomandate pentru dezinfecție
  • Afișarea la loc vizibil de postere cu recomandările de prevenire a contaminării
  • Protocoalele sa fie respectate si practic, nu doar transmise pe sectii si ținute prin sertare
  • Control intern asupra prezenței personalului medical în timpul orelor de program, veți avea surprize!”

Semnatarii scrisorii deschise spun că situația este gravă și că se impun măsuri urgente.

 

„Cetățenii județului Sibiu sunt sătui de comunicate de presă si drepturi la replică idealiste cu limbaj de lemn, pe hartie totul este „conform”, pe teren situația nu e deloc roz, e gravă!”

Consiliul Județean a anunțat noi măsuri

Consiliul Județean a transmis un comunicat în care a anunțat măsurile luate la Spitalul Județean referitoare la protecția personalului medical.

„Tot personalul spitalului, atât la intrare, cat si la ieșirea din fiecare secție este termometrizat iar intrarea in spital se face doar prin UPU si Ginecologie (și o mică parte prin ambulatorii menționate mai sus). Pentru personalul sanitar, le transmitem că facem tot ce se poate pentru a-i păstra sănătoși: ne zbatem să asigurăm materiale de protecție, asigurăm rotația medicilor, în Secția Fizioterapie punem la dispoziție soluții de cazare pentru medicii care lucrează cu persoane suspecte de boală și care nu doresc să își expună familia. Mulțumim că ați acceptat să fiți în prima linie. Avem încredere că suntem pe mâine bune. Activitatea voastră de până acum justifică această încredere”, transmite conducerea Consiliului Județean printr-un comunicat.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. La pshiatrie se fac internat pe propria răspundere ne da măști pe semnătura una pe zi asistenți și infirmieri sânt in linia întâi vrem sa ajutăm asta ne este meseria dar vrem sa fim protejați mulțumim pentru înțelegere santem alaturi de ceilalți colegi din sănătate

  2. Lucrez la șp de psihiatrie Sibiu ne dau o masca pe zi pe semnaturaa costumație nu avem pentru intervenție se face triajul pe încredere sânt un simplu infirmier vreau să menționez nu santem cobai am ales aceasta meserie că. Că am avut ce face dar îmi place cea ce fac vreu sa jut sau vrem sa ajutăm mulți nu vor sa vorbe sca le este frica dar eu mă risc pentru ei chiar daca îmi pierd serviciu haideți ajutatine că sa putem sa ajuta cinste celorlalți colegi care se înfruntă cu aceasta situație jos pălăria va respectam