La Sibiu psihologii oferă consiliere gratuită oamenilor speriați de coronavirus
foto: arhivă

Zeci de psihologi din județul Sibiu oferă consiliere gratuită oamenilor care au stări de anxietate în perioada pandemiei de coronavirus. Cei care au nevoie de ajutor în această perioadă, pot apela cu încredere la specialiștii din județ. 

Pentru a crește suportul psihologic de care sibienii au nevoie în perioada pandemiei, nouăsprezece psihologi și pshoterapeuți s-au înscris într-un program de voluntariat și oferă consiliere gratuită tuturor oamenilor care nu reușesc să se acomodeze cu izolarea și care au stări de anxietate din cauza coronavirusului.

Această perioadă poate fi dificilă pentru mulți dintre noi. Psihologii spun că totul este firesc. Teama de necunoscut este normală, la fel și cea de incertitudine, de izolare sau teama că nu mai putem socializa ca înainte. În aceste momente este important să vedem partea bună a lucrurilor: avem mai mult timp să reflectăm asupra noastră.

„În această perioadă oamenii se confruntă cu anxietatea. Iar ea vine fiindcă nu știm cât va dura această perioadă de pandemie. Este firesc însă să ne fie teamă. Este firesc să ne fie teamă de necunoscut, de incertitudine, de izolare, de lipsa de socializare. Există și o parte bună la această perioadă de izolare, și anume că avem mai mult timp să reflectăm asupra noastră, asupra celor apropiați și asupra vieții noastre. Este o perioadă în care putem să fim în contact cu propria persoană, cu gândurile și cu emoțiile noastre. Pe mine oamenii mă pot contacta luni și vineri, între orele 10.00 și 19.00. Putem discuta la telefon, pe WhatsApp sau pe Skype. Eu mi-am suspendat activitatea la cabinet și lucrez de acasă, online”, spune psihoterapeutul Lovin Dragomir Daniela.

În această perioadă de autoizolare, simțim deseori lipsa persoanelor cu care până nu demult aveam contact direct. Oamenii au, acum, o intoleranță la incertitudine, explică psihologii.

„Vorbim despre intoleranța oamenilor la incertitudine. Faptul că nu știm cum se vor desfășura lucrurile pe parcursul carantinei ne poate face mai anxioși. Totodată, lipsa persoanelor cu care să avem un contact direct ne supără. În astfel de momente, este important să ne descoperim pe noi, să ne descoperim valorile și putem găsi activități care ne sunt benefice”, spune Crișan Marian Ștefania, psihoterapeut voluntar.

În programul de voluntariat derulat de Colegiul Psihologilor din România, la filiala din Sibiu, s-au înscris nouăsprezece psihologi și psihoterapeuți care își doresc să ofere, gratuit, suport psihologic. Lista poate fi consultată aici.

Ultima oră