teatrul de balet sibiu prezintă online spectacolul „baiadera” - sâmbătă 22 martie, ora 18.30

Teatrul de Balet Sibiu prezintă în streaming online sâmbătă, 22 martie, de la ora 18.30, pe Pagina de Facebook și pe canalele media Ora de Sibiu spectacolul de balet clasic „Baiadera”.  Premiera spectacolului a avut loc pe 25 octombrie 2017.  „Baiadera” este un spectacol ce are la bază coregrafia originală a lui Marius Petipa, pe muzica lui Ludwig Minkus. Spectacolul a avut premiera mondială la data de 4 februarie 1877, la Bolshoi Theatre Sankt Petersburg. Adaptarea coregrafică a fost realizată la Sibiu de către Aleisha Gardner și Kirill Ermolenko. Spectacolul s-a dansat la Sibiu cu Ayaka Nagai (baiadera Nikia), Gabriella Delgado (Gamzatti) și Kirill Ermolenko (Solor).

https://youtu.be/XTOseUa_mHc

Plasată în India secolului nouăsprezece, povestea frumoasei baiedere Nikia, dansatoare într-un templu indian, continuă să fie și astăzi, la o sută patruzeci și trei de ani de la premiera mondială a spectacolului, o poveste încă actuală. Spectacolul portretizează idealul dragostei eterne, împărtășită, dar neîmplinită, dintre războinicul Solor, interpretat la Sibiu de balerinul rus Kirill Ermolenko și baiadera Nikia, interpretată de balerina de origine japoneză Ayaka Nagai.
Dinamismul și forța muzicii lui Ludwig Minkus, exotismul universului indian, în care se petrece acțiunea spectacolului, imaginat de Ionuț Cristian Marin (decoruri) și Anamaria Șut (costume) și o coregrafie în același timp delicată și totodată cu foarte multă forță, asemeni tuturor poveștilor de dragoste pe care spectacolul le aduce în scenă, fac din „Baiadera” un balet clasic care a cucerit publicul.

Alături de cei patruzeci de dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu, din distribuția spectacolului „Baiadera” au făcut parte și actorii Daniel Plier (actor al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu), care a interpretat rolul Marelui Brahman, Andrei Dunaev (Rajah), dansatori ai Ansamblului Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, dar și copiii de la Școala de Balet Adela Floricioiu și Școala de Balet Arabesque

Ultima oră

Comentariul meu