coronavirus - italia îşi pune speranţe într-un medicament împotriva artritei reumatoide

De joi Agenţia italiană de reglementare în domeniul medicamentelor (AIFA) începe testele oficiale cu un medicament împotriva artritei reumatoide pe bolnavii cu COVID-19 după ce toate spitalele din ţară l-au experimentat deja cu rezultate bune pentru a contracara dificultăţile respiratorii, relatează EFE, citat de Agerpres.

Medicamentul Tocilizumab

coronavirus - italia îşi pune speranţe într-un medicament împotriva artritei reumatoide

Medicamentul Tocilizumab, deşi nu vindecă boala – pentru aceasta se aşteaptă vaccinul – contribuie la recuperarea funcţiilor plămânilor, astfel încât poate ajuta bolnavul să elibereze patul pentru terapia intensivă şi a nu colapsa astfel sistemul spitalicesc. Oncologul Paolo Ascierto, directorul Institutului pentru Melanom şi Terapii Inovatoare de la Institutul împotriva tumorilor din Napoli, Fundaţia Pascale, a colaborat cu alţi specialişti şi a descoperit că tratamentul cu Tocilizumab, folosit împotriva artritei reumatoide, a dat rezultate la pacienţi cu COVID-19. Într-un interviu acordat EFE, el a explicat că bolnavii infectaţi cu coronavirus pe care i-a tratat cu acest medicament au dat semne „foarte încurajatoare”.
„Deşi la pacienţii intubaţi ameliorarea este importantă, ideea este de a putea trata pacienţii înainte de a ajunge la terapie semi-intensivă, deoarece ameliorarea este mult mai mare”, a spus medicul italian. În prezent numărul bolnavilor trataţi cu acest medicament în toată Italia este de peste 1.000 iar rezultatele se vor adaugă testărilor oficiale care încep joi asupra a 330 de pacienţi intubaţi în ultimele 24 de ore.
„Oncologii şi hematologii, cunoaştem acest medicament pentru că îl folosim deja pentru a trata efectele secundare ale imunoterapiei, iar dificultăţile respiratorii provocate de COVID-19 sunt foarte asemănătoare, deoarece sunt cauzate de ‘o furtună de citocine (o reacţie imunitară defensivă potenţial mortală)”, a precizat Ascierto. El a explicat că a discutat descoperirea cu medicii chinezi care au testat medicamentul pe 21 de pacienţi dintre care 20 au manifestat o ameliorare în 24-48 ore. Acum se aşteaptă ca testarea şi rigoarea ştiinţifică a AIFA „să probeze validitatea medicamentului”.

Experţii americani se interesează de rezultatele din Italia

Expertul a asigurat că medici din SUA au dorit deja să cunoască datele preliminare ale utilizării medicamentului, la fel ca şi profesionişti din alte ţări europene, precum Spania, precizând că a fost contactat de medici spanioli pentru a se interesa de medicament. „Deocamdată, ceea ce putem manifesta este un optimism precaut”, a subliniat medicul italian.

Cum funcţionează

Medicamentul Tocilizumab acţionează blocând producţia de interleucina-6 , o puternică moleculă inflamatoare produsă de sistemul imunitar ca răspuns la o infecţie virală şi care provoacă o aşa-numită „furtună de citocine” ce produc inflamaţii letale. COVID-19 provoacă acest tip de reacţie a sistemului imunitar în plămâni creând pneumonii, astfel încât prin „blocarea moleculei interleucina-6 se reechilibrează totodată inflamaţia alveolară”, a precizat Paolo Ascierto.

Folosit în toată Italia

Compania farmaceutică Roche, care produce Tocilizumab, a anunţat că va dona gratuit medicamentul tuturor regiunilor italiene care îl vor solicita. Unul din cazurile în care se experimentează acest medicament este cel al consilierului pentru Dezvoltare Regională al regiunii Lombardia, Alessandro Mattinzoli, infectat cu noul coronavirus şi a cărui evoluţie suscită speranţe, potrivit consilierului pe probleme de sănătate Giulio Gallera. Gallera a explicat la o conferinţă de presă că utilizarea medicamentului a arătat „date pozitive”, iar colegul său „este mult mai bine şi manifestă o ameliorare netă”. Desigur, nu este încă „o informaţie ştiinţifică şi verificată, dar şi-a atins obiectivul, ceea ce este o veste bună”, a asigurat Gallera. „În câteva săptămâni vom avea date mai clare despre beneficiile sale. Sperăm să completăm recrutarea pacienţilor în puţin timp şi vom putea spune dacă şi în ce fel funcţionează” medicamentul, în condiţiile în care toate terapiile în curs rămân confirmate, având în vedere că „datele nu suscită preocupare şi nu necesită schimbări”, a explicat presei directorul general al AIFA, Nicola Magrini.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică