„paznicul cibinului”, pe locul cinci la concursul arborele european 2020
FOTO: treeoftheyear.org

Un brad din Gura Râului „s-a luptat” cu alți 15 copaci din Europa pentru titlul de „Arborele European 2020”. Acesta a fost singurul copac propus din România, ajuns până în finala concursului. „Paznicul Cibinului” s-a clasat pe locul cinci.

Bradul multisecular – paznicul Cibinului din România, vechi de peste 500 de ani, a concurat pentru statutul de Arborele European al anului 2020, cu alţi 15 copaci din alte ţări. Arborele sibian s-a clasat pe locul cinci, reușind să strângă 18.279 de voturi.

Pe primul loc se află Paznicul Satului Inundat din Republica Cehă (47.226 voturi), pe locul al doilea s-a clasat Ginkgo din Republica Croația (28.060 voturi), locul al treilea se află Plopul Singuratic din Federația Rusă (27.411 voturi), iar pe al patrulea loc, Arborele Vrăjitoare din Olanda (18.452 voturi). Pe ultimul loc se află Stejarul Vallonea din Tricase, Italia (10.730 voturi.

Aici puteți vedea lista cu toți arborii participanți la concurs.

Legenda Gardianului Cibinului
Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul a devenit realitate. Tânărul s-a urcat în vârful bradului și a văzut oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar. Vezi ce spune primarul din Gura Râului, Gheorghe Călin, despre vestitul arbore AICI.

Ultima oră

Comentariul meu