Stare de urgență pe teritoriul României, începând de luni. Acest lucru înseamnă că se impune luarea unor măsuri excepționale care se instituie la apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre. În urma anunțului președintelui Iohannis, sibienii au golit, din nou, duminică, magazinele din oraș. Au cumpărat alimente și produse de igienă care să le ajungă „cel puțin o lună”.
VEZI AICI CE ÎNSEAMNĂ STARE DE URGENȚĂ
Duminică dimineața, magazinele din Sibiu au fost luate cu asalt de sibieni. Rafturile sunt goale, iar coșurile și cărucioarele de cumpărături sunt pline ochi. Oamenii au venit „înarmați” cu măști și mănuși, unele chiar și pentru grădinărit, ca măsură de protecție împotriva virusului.
De la raionul de alimente până la cel de igienă personală, rafturile sunt aproape goale. Carne, conserve, făină, ulei și săpunuri, dezinfectanți și absorbante… Cu greu mai găsești ceva.
Majoritatea hypermarket-urilor au luat mai multe măsuri în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus. De exemplu, la Kaufland, sunt cozi uriașe la intrare, iar asta fiindcă oamenii intră în grupuri în magazin, pentru a fi evitată aglomerația. La fel se întâmplă și la Carrefour, la Șelimbăr. Oamenii nu sunt lăsați să intre până nu își termină cumpărăturile cei aflați în interior. Din acest motiv, s-au format cozi imense, afară, la intrare.
Casierițele magazinelor poartă măști, dar și mănuși. Măști au și paznicii de la intrări.
Printre rafuturi, oamenii încearcă să păstreze distanța, însă, atunci când ajung la casele de marcat pentru a-și plăti cumpărăturile, treaba se schimbă. Stau lipiți unii de alții, din dorința de a ieși cât mai repede din magazine.
Cu toții șușotesc și în aer se simte, parcă, o teamă. În magazine se vorbește despre „care sunt alimentele care se păstrează cel puțin o lună” sau despre „ce să mai cumpărăm ca să ne ajungă o lună”.
Sibienii au făcut provizii și pentru prietenii necuvântători.
Până la această oră, la nivelul județului Sibiu, nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. 183 de persoane sunt izolate la domiciliu, iar alte 67 sunt în carantină.