Cum să evităm panica din cauza coronavirusului. Sfaturile psihologului
Psiholog Eduard Puiu

Răspândirea rapidă a virusului COVID-19 și faptul că încă nu există un vaccin împotriva acestuia, dar mai ales știrile false sau cele prost înțelese generează panică. Iar panica nu ajută nici în mod individual, nici la nivel de grup. Așa că cel mai bine, în această situație, este să ne păstrăm calmul și să fim lucizi. Dar, cum se poate face asta, când suntem bombardați de informații? Psihologul Eduard Puiu ne recomandă cum să gestionăm anxietatea sau cel mai bine, cum să o evităm.

Gândurile negative duc la anxietate

Psihologul explică faptul că frica, anxietatea vin din felul în care gândim și din mediul la care suntem expuși. Și pentru că în această perioadă informațiile vin din toate părțile, iar multe dintre ele nu sunt reale, cel mai bine este să alegem de unde ne informăm. ”Tot ce ajunge la noi ne influențează. Este important să rămânem informați, să știm ce se întâmplă, dar să luăm știrile din surse credibile și să lăsăm deoparte fake news-urile. Acestea pot face mai mult rău pentru că ne alimentează mintea cu tot felul de lucruri negative, care auzite azi, mâine, poimâine, nu fac altceva decât să ducă la anxietate și panică. Iar aceste lucruri nu sunt de dorit”, spune psihologul.

Faceți un plan

Pentru a vă simți în siguranță, pihologul Eduard Puiu are o recomandare. ”În primul rând trebuie să respectăm cu toții indicațiile autorităților. Iar una dintre acestea este să stăm cât mai mult acasă. Frica vine în urma acțiunilor pe care le facem. Dacă stăm acasă, cu familia, nu ieșim decât atunci când e necesar și doar un membru al familiei, dacă respectăm procedurile de dezinfecție, înseamnă că luăm cât de mult se poate măsurile împotriva infectării. Iar dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că suntem în mare parte protejați, ceea ce ne dă o stare de siguranță. De aceea e extrem de important, pentru a evita anxietatea și panica, să facem aceste lucruri și să respectăm indicațiile”, este sfatul psihologului.

E normal ca lumea să facă provizii

Cât despre românii care au luat cu asalt magazinele, Eduard Puiu spune că nu este vorba despre o psihoză. ”Puteam vorbi despre așa ceva acum câteva săptămâni, când la noi nu era înregistrat niciun caz de coronavirus. Acum însă, când pentru prevenirea răspândirii virusului trebuie să stăm în case, este normal că avem nevoie de provizii, tocmai pentru a evita să ieșim. Dar, atâta timp cât aceste cumpărături se fac cu cap, nu e o problemă, sunt justificate, dacă se fac însă haotic, atunci e o problemă. Sfatul meu este să își facă o listă cu ce ar avea nevoie ei și familia, pentr o lună și să cumpere exact atât cât au nevoie, iar atunci asta se numește echilibru și nu panică”, spune Eduard Puiu.

Psihologul explică faptul că panica este direct proporțională cu comportamentul și gradul de siguranță al familiei. ”Așa că dacă stai acasă, ți-ai făcut proviziile atât cât ai nevoie, ești cu familia în acest mediu sigur, anxietatea nu ar trebui să apară. Iar acest timp petrecut în casă ar trebui valorificat. Faceți ceea ce vă aduce o stare de bine- citiți, uitați-vă la filme, ascultați muzică, jucați-vă cu copiii, interacționați cu familia. Dacă privim lucrurile astfel, ne va fi mai ușor”, spune Eduard Puiu.

 

 

 

 

 

 

Ultima oră