ce ar putea face militarii după declararea stării de urgență
FOTO: playtech.ro

Odată cu declararea stării de urgență, Ministerul Apărării Naționale (MApN) poate desfășura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj sau chiar ambulatoriu. Forțele armate pot pune la dispoziția autorităților salvări, elicoptere, avioane, pentru transportul bolnavilor pe teritoriul țării și, totodată, militarii pot ajuta la distribuirea produselor de strictă necesitate.

Asigurarea de spații suplimentare pentru carantină
Primăria Capitalei deja a făcut apel la toate entitățile pentru sprijin, conform unui anunț pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea. Sâmbătă, în cele 7 centre de carantină din Capitală, cu o capacitate de 450 de locuri, se aflau deja 270 de persoane, venite în special din Italia.

Garnizoanele din țară au spații dotate cu paturi, grupuri sanitare, cantine și infirmerii ce pot fi puse la dispoziția autorităților locale, la cerere, scrie Monitorul Apărării.

Desfășurarea spitalului militar
Ministerul Apărării Naționale poate desfășura un spital de campanie, care poate fi folosit ca punct de triaj, sau chiar ambulatoriu. Acesta a fost folosit la mai multe exerciții desfășurate în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI și poate veni în sprijinul unităților spitalicești.

Folosirea spitalelor militare
MApN are nouă spitale medicale în marile orașe ale țării și poate elibera spații pentru tratarea cetățenilor infectați cu COVID-19. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a distribuit deja pe pagina personală de facebook că a dat ordine pentru verficarea şi pregătirea capacităţilor medicale proprii pentru a fi în măsură, la nevoie, să se izoleze un număr de paturi, pentru tratarea / monitorizarea eventualelor cazuri de COVID-19;

Transportarea bolnavilor
Forțele armate pot pune la dispoziția autorităților salvări, elicoptere, avioane, pentru transportul bolnavilor pe teritoriul țării, în cazul în care se solicită acest lucru. Deja forțele aeriene au efectuat două zboruri pentru repatrierea unor români din Italia.

Distribuirea de produse de strictă necesitate
Militarii pot ajuta la distribuirea de medicamente, apă, hrană, obiecte de igienă și îngrijire personală persoanelor care sunt în carantină sau autoizolare, dacă autoritățile locale sunt depășite.

Suplimentarea cu personal medical
Personalul militar medical poate suplimenta și ajuta spitalele civile, la nevoie.

Deja cadre medicale militare au ajutat la punctele de graniță în vestul țării pentru controlul celor care intrau în țară din zone de risc.

Paza obiectivelor importante
În cazul în care reprezentanții MAI vor avea multe misiuni ce au legătură cu COVID-19, militarii ar putea prelua de la aceștia paza unor obiective importante Dar ce este cel mai important, în caz de urgență trebuie să ne păstrăm calmul, să acționăm pozitiv în folosul semenilor și să sprijinim autoritățile statului.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a comentat pe pagina de faceboom că “declararea stării de urgență este menită să ajute, să sprijine și în niciun caz să creeze probleme. Este nevoie să fim solidari și să avem încredere unii în ceilalți.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu