Școala Finlandeză din Sibiu adoptă predarea online pe timpul suspendării cursurilor

Autoritățile au anunțat suspendarea cursurilor în toate instituțiile de învățământ până în data de 22 martie. Nu s-a hotărât încă dacă această perioadă se va recupera sau dacă se va prelungi anul școlar, dar este cert faptul că elevii nu trebuie să se oprească din procesul de învățare, iar Școala Finlandeză din Sibiu se organizează pentru predarea online.

Chiar dacă Inspectoratul Școlar Județean a lăsat libertatea tuturor școlilor și profesorilor din județ să țină cursurile on line, până acum, cel puțin în mod public, Școala Finlandeză este singura instituție de învățământ preuniversitar anunță că va face acest lucru.

Școala Finlandeză din Sibiu adoptă predarea online pe timpul suspendării cursurilor
Școala Finlandeză din Sibiu adoptă predarea online pe timpul suspendării cursurilor
Clasele se mută online la Școala Finlandeză

Înaintea vremurilor

Încă de acum câteva zile, când doar se zvonea că școlile ar putea fi închise, la Școala Finlandeză s-au luat măsuri pentru ca elevii să nu fie privați de informațiile pe care altfel le-ar fi primit în sălile de curs tradiționale. ”Am avut o întâlnire la nivelul conducerii școlii încă de când se preconiza doar această măsură. Pentru că pentru noi mereu a fost important procesul de învățare și este necesar ca acesta să nu fie întrerupt, ne-am pregătit pentru predarea on line. Aceasta este o măsură luată la nivelul școlii pentru a asigura continuitatea în procesul de învățare. Acum, în anul 2020 este foarte simplu să se facă acest lucru, este la îndemâna multora dintre cadrele didactice și elevilor, iar totul este în beneficiul celor din urmă. Închiderea școlilor nu înseamnă vacanță, iar procesul de învățare trebuie să continue. Dar, putem privi această perioadă ca pe o oportunitate de a petrece mai mult timp în familie, să creăm situații și amintiri plăcute împreună cu copiii, să ne gândim ce înseamnă conectarea și mai mult la despre ce e viața ”, spune Elena Lotrean, unul din fondatorii Școlii Finlandeze Sibiu.

 

Profesori digitali

Școala Finlandeză din Sibiu adoptă predarea online pe timpul suspendării cursurilor
Profesorii au fost instruiți pentru sesiunile de predare online

Cele 12 profesoare ale SFSB au participat deja la un curs de instruire pentru predarea on line. ”Profesorii SFSB sunt pregătiți pentru a preda lecțiile în acest format prin cursul de formare Profesorul Digital, furnizat de Finnish Teacher Training Center. Acest curs îi învață să utilizeze cât mai eficient noile tehnologii, astfel încât să creeze experiențe de învățare adaptate elevilor (digital natives) și vremurilor. Învățarea on line se va face prin două programe, unul în care profesorii vor încărca filmulețe, link-uri sau fișe și unul de chat, prin care se va ține legătura cu elevii. Le-am vorbit despre cum să facă învățarea on line ușoară pentru elevi și din punct de vedere tehnic”, explică Raluca Medeșan, trainer FTTC.

 

Cursurile on line

Dar, cum se vor desfășura aceste cursuri? ”În funcție de orarul zilei se vor stabili materiile pentru care se va face predarea on line. Aceste întâlniri în mediul virtual pot fi zilnice, într-un interval dinainte stabilit. În funcție de tema care urmează a fi predată/consolidată, profesorul poate decide modalitatea de realizare: video meeting, tutoriale, link-uri, proiecte, chestionare sau fișe de lucru individuale. Programele folosite îi ajută să se conecteze unii cu ceilalți și să se simtă ca într-o sală de clasă, chiar dacă fiecare se flă în fața laptopului de acasă. Evaluarea activităților propuse poate fi făcută în cadrul întâlnirilor virtuale sau pe platforma școlii sub formă de fotografii sau mici filmulețe în care elevii își prezintă tema. Tot ca evaluare, pe aceeași platformă profesorul poate crea chestionare cu ajutorul cărora poate stabili dacă tema a fost înțeleasă sau dacă este nevoie de informații suplimentare”, explică Simon Vonica, director SFSB.

 

Tot în cadrul cursului pe care l-au parcurs, profesorii au fost sfătuiți asupra felului în care ar fi bine să transmită informația. ”Aceasta va fi structurată de profesor, foarte simplu și la obiect, pentru a fi cât mai ușor asimilată de elevii noștri. Este imposibil să ții un copil 50 de minute în fața unui calculator, explicându-i ceva. De aceea informațiile vor fi la obiect și tot din acest motiv ne vom folosi foarte mult de filmulețe și proiecte pe care să le facă singuri, după ce li s-au dat elementele necesare”, spune Simona Vonica. 

Predarea on line pentru elevii Școlii Finlandeze va începe săptămâna viitoare, după ce părinții vor primi planul de învățare.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică