Prima ediție a festivalului minorităților sexuale din Sibiu - Fără marș gay anul acesta
FOTO: unsplash.com

Festivalul cultural LGBTQ+ Sibiu Pride este primul eveniment de acest gen organizat pentru minoritățile sexuale din Sibiu. Unul din inițiatorii proiectului mărturisește că, până acum, au existat multe manifestații și proteste împotriva LGBT, astfel că era necesar un festival care „să îndrepte” imaginea comunității.

Proiecții de film, poezie, spectacole de teatru, workshop pe tema bullying-ului în școli, dezbateri, ateliere despre autocunoaștere prin actorie, campanii de informare și teste gratuite pentru HIV, Sifilis și hepatită – în linii mari, asta înseamnă festivalul cultural LGBTQ+ Sibiu Pride. Întregul eveniment are rolul de a pune într-o lumină pozitivă comunitatea LGBT de la Sibiu, și nu numai. Este vorba despre acceptare și despre toleranță, spune Lucian, unul dintre inițiatorii proiectului.

„Festivalul are drept scop prezentarea culturii queer în spațiul public prin mijloace artistice precum filmul, teatrul, poezia. Respectul pentru diversitate printr-un festival cultural este un prim-pas în lupta contra discriminării persoanelor LGBTQ+. Ne dorim să oferim comunității sibiene o imagine pozitivă despre comunitatea LGBTQ+ din România și o invitație la dialog prin acest festival”, adaugă Lucian. Prima ediție a festivalului minorităților sexuale din Sibiu - Fără marș gay anul acesta

Trei zile de festival, cu intrare gratuită
Festivalul cultural LGBTQ+ Sibiu Pride va ține trei zile, fiind organizat în perioada 15 – 17 octombrie 2020. Intrarea la toate evenimentele va fi liberă. Pentru moment, detaliile referitoare la locul desfășurării acestora nu au fost dezvăluite de organizatori, însă ceea ce este sigur este faptul că vor fi alese atât locații publice, cât și spații private.

„Festivalul are loc în 15, 16 și 17 octombrie 2020, iar toate evenimentele vor avea intrare liberă. Acestea se vor desfășura în Sibiu, fiind astfel mai accesibile pentru participare. La festival este invitată să ia parte întreaga comunitate sibiană. Considerăm că aceasta este o mare oportunitate pentru noi, cu toții, să dialogăm. Vom vedea ce părere au sibienii despre această minoritate și care poate fi rolul ei în comunitatea sibiană”, spune Lucian, unul dintre inițiatorii proiectului.

Bugetul festivalului organizat în toamna acestui an la Sibiu este de 19.735 RON.

Festival cultural, cu film, poezie, workshop-uri și evenimente de conștientizare
În cadrul festivalului LGBTQ+ Sibiu Pride vor avea loc diverse evenimente, la care sunt așteptați să ia parte nu doar membri comunității LGBT, ci și restul sibienilor.

În toate cele trei zile, vor fi prezentate șase filme de lungmetraj și două filme de scurtmetraj. După vizionare, vor avea loc dezbateri pe baza temelor identificate în filme.

Iată care sunt lungmetrajele și scurtmetrajele ce pot fi văzute la festival:

  • Coby, regia Christian Sonderegger, Q&A după proiecție cu ISKIS – Centre LGBTI de Rennes ( Franța) printr-un schimb intercultural bazat pe înfrățirea orașelor Rennes – Sibiu din 1999;
  • Three (Drei), regia Tom Tykwer, premiul pentru „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun montaj”, „Cea mai bună actriță” la German Film în 2011;
  • Monștri, regia Marius Olteanu – invitați: regizorul Marius Olteanu + actorii principali
  • Laurence anyways, regia Xavier Dolan, film premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (2012);
  • La vie d’Adele, regia Abdellatif Kechiche, premiul Louis-Delluc pentru „Cel mai bun film francez al anului” (2013);
  • 120 bătăi pe minut, regia Robin Campillo, premii: Grand Prix la Festivalul Internațional de la Cannes sau Gold Q-Hugo la Chicago International Film Festival;
  • Utopia, regia Manfred Rott, Q&A după proiecție cu regizorul francez;
  • The Wedding Patrol, regia Rogier Hardeman.

De asemenea, în cadrul festivalului vor fi prezentate volumele de poezie LGBTQ+ ale poeților Răzvan Andrei și Tudor Pop. În continuare, va avea loc un recital de poezie cu actori români, prezentarea fiind moderată de scriitorul sibian Radu Vancu și poeta sibiancă Teodora Coman.

Tot în perioada 15 – 17 octombrie, au loc și spectacolele de teatru: „Nu de gât” (Iași), regia Lenuș Teodora Moraru și „Crocodil” (Cuibul Artiștilor, București), regia Serin Jemaa.

Totodată, organizatorii aduc în atenția sibienilor două workshop-uri: unul pe tema bullying-ului în școli, susținut de către un psihoterapeut, iar altul despre autocunoaștere prin tehnici de actorie, susținut de actorul sibian Iustinian Turcu (Premiul UNITER pentru debut în 2017).

Nu vor lipsi nici campaniile de informare și teste gratuite, anonime și confidențiale, pentru HIV, Sifilis, Hepatita B și C făcute de Asociația Română Anti-Sida.

„Un alt eveniment important care a fost acceptat în cadrul Festivalului cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE, ulterior depunerii proiectului la Maratonul International Sibiu este <<Michou, c’est qui?, une «chanson-biographie»>>. EIRL Ana Dumitrescu cedează drepturile de autor pentru o serie de 40 de fotografii unice cu Michou, cel mai vechi cabaret transformist din Paris. Michou reprezintă un spațiu internațional LGBT, la fel de apreciat ca Moulin-Rouge, Lido sau Crazy Horse. Este o onoare pentru noi să avem în premieră o astfel de expoziție de fotografie în cadrul acestui festival”, ne-a transmis Lucian, inițiator al proiectului.

Prima ediție a festivalului minorităților sexuale din Sibiu - Fără marș gay anul acesta
Michou // FOTO: EIRL Ana Dumitrescu

LGBTQ+ Sibiu Pride la Maratonul Internațional Sibiu
Fundația Comunitară a publicat recent proiectele Maratonului. În total, 54 de proiecte au fost înscrise anul acesta pentru a fi susținute la Maratonul Internațional Sibiu. Printre acestea se numără și prima ediție a unui festival menit să celebreze comunitatea LGBTQ+.

Odată cu publicarea proiectului, sibienii s-au împărțit în două tabere – mulți s-au arătat bucuroși fiindcă există diversitate, însă nu puțini au fost cei care s-au „declarat” împotriva unei astfel de inițiative.

Organizatorii festivalului vin cu explicații cu privire la o serie de aspecte. Aceștia evidențiază faptul că festivalul va fi unul cultural și educațional. Nu se va organiza o parada gay, așa cum mulți dintre sibieni s-au gândit. Cel puțin nu în acest an.

„Am observat cu mâhnire comentariile unor oameni în spațiul public cu privire la Festivalul cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE. Fiind un eveniment nou în peisajul sibian, reticența față de necunoscut este oarecum naturală. Dorim să venim în întâmpinarea acestui sentiment prin organizarea unui eveniment cultural- educațional: un festival care cuprinde filme premiate internațional, spectacole de teatru, expoziție de fotografie, poezie –  împreună doresc să contureze o imagine pozitivă despre comunitatea LGBTQ+. Momentan nu am luat în calcul să organizăm un pride/ paradă/ marș în acest an. Iar pe partea educațională, cred că bullying-ul în școli și în viața cotidiană sau campania de informare cu privire la infecțiile cu transmitere, HIV, Sifilis, Hepatita B sau C, ar trebui să ne intereseze pe toți, indiferent de sex, etnie, rasă sau orientare sexuală. De exemplu, câți dintre părinți nu au fost puși în situația de a le veni copilul acasă plângând că a fost insultat, hărțuit sau poate chiar mai rău, bătut? Din diferite motive, care nu țin neapărat de orientarea sexuală. Am fost capabili ca părinți să-i oferim cele mai bune sfaturi și soluții în această situație? Avem o lege anti-bullying promulgată anul trecut – câți dintre noi am citit legea și câți părinți și-au întrebat copiii acasă dacă au trecut vreodată prin această situație? Iar despre informarea infecțiilor cu transmitere, HIV, Sifilis, Hepatita B sau C, nu știu câți dintre noi vorbim acasă, în familie. Ce este HIV-ul până la urmă în secolul XXI? Ne apropiem de persoanele infectate cu HIV și le înțelegem suferința sau ne distanțăm de ele ca de coronavirus? Toți suntem oameni, avem percepții și idei diferite, facem alegeri în viață care poate nu ne convin, ne naștem într-un anumit fel și, totuși, trăim trecând unul pe lângă altul, zilnic. Toate aceste întrebări cred eu că merită dezbătute și analizate în cadrul acestui festival”, mai spune Lucian.

LGBTQ+ Sibiu Pride caută voluntari
Sibienii care susțin proiectul și vor să se alăture organizatorilor se pot înscrie pentru a deveni voluntari. Există două sesiuni de înscriere, una în martie, iar alta în iunie – iulie.

Recrutare voluntari:

  1. martie 2020 – formarea unui grup de voluntari de 15 persoane
  2. iunie – iulie 2020 – formarea unui grup de voluntari de 15 persoane

Formularul de înscriere se găsește pe pagina de Facebook a festivalului.

Despre PRIDE România
PRIDE România este o organizație non-profit LGBTQ+ din Cluj-Napoca și are drept scop promovarea drepturile omului, respectul pentru diversitate, incluziunea socială și un comportament anti-discriminatoriu în cadrul societății civile. PRIDE ROMÂNIA este membră a rețelei NOSTRA – proiect care întărește pe termen lung capacitatea a 15 ONG-uri de a fi proactive în domeniul drepturilor sexuale și reproductive și nediscriminării. Această rețea de organizații va sprijini autoritățile publice de profil precum Ministerul Sănătății și CNCD să răspundă obligațiilor internaționale ale statului român cu privire la respectarea dreptului la sănătate pentru populațiile vulnerabile.

Pentru a fi la curent cu toate detaliile despre Festivalul cultural LGBTQ+ SIBIU PRIDE intrați pe pagina lor de Facebook.

Ultima oră

2 răspunsuri la “Prima ediție a festivalului minorităților sexuale din Sibiu – Fără marș gay anul acesta”