oficial: oms declară pandemie de coronavirus

OMS a declarat pandemie de coronavirus. Pandemia este o epidemie întinsă la întreaga populaţie a unui continent, chiar la lumea întreagă.

Explozia de îmbolnăviri cu noul coronavirus s-a transformat în pandemie. Organizația Mondială a Sănătății, precizează însă că ar fi prima pandemie din istoria omenirii care ar putea fi și controlată.

Ce este pandemia?

Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, într-o țară, în mai multe țări sau continente. În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare, precum ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă sau tuberculoza.

Atunci când o anumită boală îşi face apariţia nefiresc de frecvent, într-o regiune anume, într-o perioadă de timp limitată, se vorbeşte despre o epidemie.

O pandemie este o epidemie care se răspândeşte dincolo de graniţele unui stat sau ale unui continent.

Aceasta înseamnă mai ales că menţinerea sub control a unei maladii depinde de cooperarea sistemelor de sănătate ale diverselor ţări. Şi nu înseamnă că o boală este deosebit de periculoasă sau mortală.

Opusul, din punct de vedere geografic, al unei pandemii este o endemie, adică o amenințare permanentă, care îşi face periodic apariţia în anumite regiuni.

Pandemia afectează întreaga lume

Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om.

Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Dar pandemia de panica si prostie cand va fi declarata? De cand citesc atatea stiri despre coronavirus, parca au devenit mai cacaciosi romanii…