solidaritatea sibienilor în fața coronavirusului - ”noi ne descurcăm, ei ce vor face?” te înscrii?

Primele măsuri luate de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19 pe teritoriul României afectează câteva categorii de persoane. În primul rând părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, după închiderea școlilor și grădinițelor, dar și persoanele vârstnice care probabil nu vor mai ieși atât de des din case. Dar, acești oameni au nevoie în continuare de alimente și produse necesare pentru traiul zilnic. La ei, la oamenii care nu vor mai putea face lucruri obișnuite, s-au gândit două sibience cunoscute deja pentru spiritul civic – Smaranda Bălan și Diana Manta. Caută voluntari care să-i ajute pe cei în nevoie, iar la numai câteva ore de la lansarea anunțului zeci de sibieni s-au arătat dispuși să facă asta.

”Noi ne descurcăm, ei ce vor face?”

De la această întrebare a plecat proiectul celor două sibience. ”Am văzut că cineva din București deja face acest lucru și m-am gândit că se poate aplica și la noi. Mai exact căutăm voluntari cu mașină, care să îi ajute cu cumpărăturile pe cei care în perioada următoare nu vor mai putea ieși atât de ușor în oraș. Mă refer la mamele singure care acum trebuie să stea acasă cu copiii și la persoanele vârstnice care nu au un ajutor. Sibiul este un oraș reactiv, sibienii sunt foarte deschiși la acte de civism, dar e nevoie de cineva să dea tonul. Asta facem noi. Ne dorim să venim în sprijinul celor care au nevoie de ajutor în această perioadă”, spune Smaranda Bălan, una din inițiatoarele acțiunii.

Smaranda este cunoscută pentru activitățile sale civice, fiind unul din organizatorii acțiunilor ”Vă Vedem din Sibiu”, așa că faptul că s-a implicat și de această dată nu este o surpriză. ”Am luat această inițiativă pentru că în primul rând sunt mamă și m-am gândit la mamele singure care nu își mai trimit copiii la școală sau grădiniță și le este greu să iasă din casă și nu au cu cine lăsa copiii. M-am gândit la părinții mei, care locuiesc în alt oraș- cine îi va ajuta pe ei dacă au nevoie? M-am gândit și am empatizat cu persoanele dragi mie, care ar putea avea nevoie de ajutor”, explică Smaranda Bălan inițiativa.

Vă ajutăm din Sibiu

Inițiativa are deja o pagină de Facebook- Va ajutam din Sibiu– care are menirea de a intermedia cererile venite din partea sibienilor și acțiunile voluntarilor. ”La prima postare este un link către un document. Aici cei care au nevoie de ajutor își completează datele de contact, iar noi îi sunăm. Ne spun ce au nevoie, voluntarii le cumpără și le duc la domiciliu. Vom cumpăra mănuși și măști, pentru ca nimeni să nu intre în contact. Produsele sunt lăsate la ușă, la fel și banii. Intern, noi ne coordonăm cu ajutorul unui program de management, o să aven un fel de dispecerat prin care luăm legătura cu voluntarii pentru a le transmite informațiile. Cei care nu știu să completeze acest document sau nu au acces la internet, pot ruga pe altcineva să facă acest lucru pentru ei. Apelăm aici și la sibienii care cunosc astfel de cazuri și îi rugăm să ni le semnaleze”, spune Smaranda Bălan.

CERE AJUTOR AICI

Zeci de voluntari

Sibienii care doresc să devină voluntari în cadrul inițiativei Vă ajutăm din Sibiu se pot înscrie în același document atașat postării de pe pagina de Facebook. La doar câteva ore de la anunț peste 20 de sibieni s-au înscris voluntari. ”Avem deja înscriși, sibienii au reacționat foarte bine. Fără a politiza, cei de la PLUS ne-au asigurat că vin în sprijinul inițiativei și vor ajuta cu toată structura. Ne bucurăm să vedem că am avut dreptate și sibienii au simț civic și răspund la astfel de inițiative. E nevoie să ne ajutăm între noi pentru a depăși această perioadă cu bine”, spune Smaranda Bălan.

 

Ultima oră

Comentariul meu