Sute de români care au reușit să plece din Italia au ajuns la granița cu România. Zeci de mașini sunt blocate la intrarea în țară, la punctul de trecere a frontierei Nădlac, iar mulți dintre cei care au ajuns în țară refuză să intre în carantină. Astfel, la un centru de carantină a fost chemată poliția, pentru că peste 20 de oameni cereau să fie lăsați să plece acasă, scrie wall-street.ro.
UPDATE:
O celulă de criză se desfășoară, la ora transmiterii știrii, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru a se lua măsurile necesare gestionării numărului mare de români care vor să intre în țară pe la granița de Vesta, a anunțat, marți seara, șeful Cancelariei premierului interimar Ludovic Orban.
„În acest moment, la sediul Ministerului de Interne, împreună cu celelalte instituții competente se desfășoară o celulă de criză pentru identificarea și adoptarea soluțiilor care să ducă la defluirea acestei aglomerații înregistrate în momentul de față la granița de Vest a României. Sunt implicate, în momentul de față, atât insituțiile din subordinea ministerului Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, cât și instituțiile prefectului din județele de graniță, responsabilii din Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, astfel încât să fie identificate și adoptate în cel mai scurt timp măsurile necesare
Persoanele care vor să intre în țară prin Vama Nădlac II au de așteptat, marți seara, aproximativ 50 de minute. În punctul de trecere al frontierei dintre Ungaria și România se circulă pe trei benzi, iar formalitățile durează mai mult, pentru că trebuie să completeze formularul privind COVID-19.
Imaginile surprinse de camere de pe site-ul Poliției de Frontieră arată zeci de mașini care așteaptă la rând să intre în țară, prin punctul de trecere de la Nădlac II.
„În momentul de față timpul de așteptare este de aproximativ 45-50 de minute pe sensul de intrare în țară. În aceeași dată, anul trecut au intrat în țară aproximativ 14.000 de persoane, iar în momentul de față sunt aproximativ 11.000 de persoane. Timpii de așteptare se datorează controalelor suplimentare care se efectuează la intrare. Este vorba despre chestionare și despre întrebările la care trebuie să răspundă. Vă dați seama că dacă într-un autoturism sunt mai multe persoane sunt întrebate de unde vin, tocmai pentru a stabili dacă vin din zona de risc”, a declarat, marți seara, pentru MEDIAFAX, Filip Matei, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad.
Presa locală a relatat inițial că oamenii s-au blocat într-un centru de carantină și că pompierii chemați să spargă ușa s-au trezit cu autospeciala blocată de mașinile oamenilor. Au fost chemați mascații pentru a detensiona situația, potrivit Digi 24.
Șeful DSP Arad, Constantin Cătană, spune că „nu s-a pus problema de ostatici, de revoltă”, ci de o nemulțumire a oamenilor.
„A fost chemată poliția pentru că erau nemulțumiți, nu voiau să intre în carantină”, a spus el.
Cătană a precizat că este vorba despre 23 de persoane venite cu 10 mașini. Ei doreau să fie lăsați să meargă în județele în care voiau să ajungă.
Situația s-a calmat și oamenii au fost duși în carantină la un al doilea centru, pentru că unde au fost duși inițial erau deja 40 de persoane și autoritățile au dorit să evite agitația. Vor rămâne acolo timp de 14 zile.
Oamenii ajunși în această seară la centrul de carantină din Arad for fi testați pentru coronavirus, iar problele vor fi trimise la Timișoara, pentru a fi analizate. Cătană a precizat că vor fi testați din nou, în ziua 12 și ziua 13 de carantină.
Aglomerație la vamă, din cauza verificărilor
Poliția de Frontieră a precizat că sunt mai puțini oameni care intră în țară pe la Vama Nădlac decât anul trecut, în aceeași perioadă, dar că se face aglomerație din cauza verificărilor făcute de polițiștii de frontieră în contextul coronavirusului.
„În ultimele 24 de ore prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 11.000 de persoane pe sensul de intrare în țară. Precizăm faptul că anul trecut în aceeași perioadă am avut pe sensul de intrare 14.000 de persoane, valaorile de trafic fiind in scădere”, arată un comunicat al Poliției de Frontieră.
„Formalitățile de frontieră se efectuează pe 3 artere la intrarea în țară, iar timpul de așteptare de aproximativ 40-50 de minute. Timpul de asteptare mai ridicat, înregistrat în acest moment, se datorează măsurilor suplimentare dispuse în punctele de frontieră în contextul noului coronavirus, respectiv verificările efectuate de către polițiștii de frontieră, completarea formularului pus la dispoziție de colegii de la Direcția de Sănătate Publică, precum și măsurile dispuse de către aceștia”, potrivit comunicatului.