În vară, NATO se muta în casă nouă, un sediu ecologic, modern, mare și frumos, vis-à-vis de fostul sediu din Bruxelles.
Clădirea fusese deja inaugurată simbolic de liderii statelor NATO în 25 mai 2017, dar schimbarea de sediu s-a produs efectiv doar un an mai târziu, în 13 iunie 2018.
Privit din afară , evenimentul pare exagerat. La o privire mai atentă, însă, operațiunea își dezvăluie toată complexitatea și dificultatea, riscurile multiple și implicațiile nebănuite.
Bogdan Lăzăroae, avrigeanul aflat la NATO din 2008, a condus această operațiune discret, din umbră. O echipă tânără care includea 19 naționalități l-a ajutat în această sarcină. Ziariștii l-au descoperit doar la sfârșit când serviciul de presă a organizat câteva vizite ghidate.
Bogdan a povestit pentru RFI, experiența lui ieșită din comun – mutarea a șapte mii de metri lineari de arhivă, 28 de ambasade (misiunile naționale la NATO care se află toate sub același „acoperiș”), unele mobile, documente, ateliere specializate, obiecte de artă. Această operațiune s-a soldat cu un singur incident: spargerea unei lămpi.
Cele 12 săptămâni de mutare efectivă au fost însă precedate de ani de planificare și pregătire a operațiunii, dublată de retrocedarea fostului sediu statului belgian și de latura privind sistemele informatice noi.
Partea cea mai grea, dar și cea mai interesantă este munca cu oamenii, spune el, cu tinerii de cele 19 naționalități diferite pe care Bogdan i-a strunit și în același timp i-a lăsat să-și exprime creativitatea.
Claritatea misiunii, bine definită de la început – anume mutarea sediului fără ca Alianța să-și întrerupă activitatea sau măcar să fie cât de putina stânjenită – a condus la o muncă de echipă eficientă.
„Apoi rolul meu principal este să le creez resursele și liniștea, posibilitatea de a livra pentru această misiune în felul cum cred ei și nu cum o văd eu fiindcă fiecare dintre noi percepem lucrurile diferit”, spune Bogdan.
Bogdan Lăzăroae este născut la Avrig, este absolvent al Facultății de Politehnică de la București și a plecat în Statele Unite în 1996 pentru a face un Master in Business Administration. A lucrat apoi pentru primăria orașului New York și în domeniul finanțelor publice în Virginia și în Hawai.
În cursul multiplelor sale experiențe, Bogdan simte că s-a schimbat și că nu mai e același cu cel care a părăsit România cu peste 20 de ani în urmă.
Bogdan Lăzăroae va mai rămâne la NATO până în vara anului viitor, apoi rămâne de văzut spre ce orizonturi se va îndrepta. Berlin, Singapore sunt de asemenea destinații care-l atrag.