Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a încadrat încă patru spitale cu paturi publice și private în categorii de acreditare. Spitalul Orășenesc din Cisnădie este singura unitate încadrată în categoria a II-a, cea mai înaltă categorie acordată în România, atât în spitalele de stat cât și în cele private.
Acreditat pe cinci ani
Autoritatea Națională de Managament al Calității în Sănătate este instituția care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România. Potrivit unui ordin al președintelui ANMCS, publicat în Monitorul Oficial, din cele 4 unități medicale încadrate în categorii de acreditare, doar una a fost încadrată în categoria a II-a, Spitalul Orășenesc Cisnădie. Spitalul a primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, având un punctaj de 83,17%.
„Acreditarea ne obligă să fim mai buni”
La ora actuală, Spitalul Orășenesc din Cisnădie are 72 de paturi, dintre care doar 55 sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. 23 dintre acestea sunt rezervate copiilor internați în secția de Pediatrie și restul de 30 sunt destinate adulților.
Spitalul are cameră de gardă pentru urgențe și oferă spitalizare continuă și de zi, în specialitățile medicină internă și pediatrie. De asemenea, în unitatea sanitară, există cabinete de medicină internă, pediatrie, psihiatrie, neurologie, chirurgie și ginecologie.
Managerul Delia Mincă, este de părere că acreditarea spitalului pe care îl conduce, la cea mai înaltă categorie, este un motiv în plus pentru menținerea standardelor serviciilor medicale.
„Această acreditare ne obligă foarte mult. Să ridicăm standardele și să oferim condiții din ce în ce mai bune pacientilor. Și, bineînțeles, avem în vedere și dezvoltarea ofertei de servicii. Urmeaza să angajăm încă doi medici, un cardiolog și un medic oftalmolog”, a precizat pentru Ora de Sibiu Delia Minca, managerul Spitalului Orășenesc Cisnădie
Categorii de acreditare
În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.
România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare. Primele unități medicale cu cel mai înalt grad de clasificare ar putea fi cele trei spitale care urmează să fie construite în următorul deceniu la Iași, Cluj și Craiova.
Din cele 195 de spitale evaluate până acum de ANMCS, circa 60 sunt acreditate în categoria a II-a.
Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afișeze la intrare și pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.