Experți din cadrul Consiliului ONU în vizită la Sibiu

Președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean și vicepreședinta Christine Manta – Klemens au primit azi vizita unui grup de experți din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care în perioada 24 februarie – 6 martie desfășoară o vizită de țară în România pe tema discriminăriiîmpotriva fetelor și femeilor.

Județul Sibiu a fost inclus în vizită având în vedere situația excepțională față de restul țării legată de reprezentarea femeilor în funcții de conducere la nivel local. La întâlnirea cu experții ONU au participat și directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Codruța Cozma, șefa serviciului Strategii Dana Lupică, responsabila pentru egalitate de șanse Camelia Proca și responsabila de relații internaționale Doris Banciu.

Vizitele acestui grup de lucru al ONU sunt efectuate la invitația guvernului, într-un spirit de cooperare și dialog. Obiectivul este ca experții să obțină o înțelegere din experiență directă a problemelor legate de discriminarea împotriva femeilor și fetelor, inclusiv eforturile depuse și provocările întâmpinate în țară. Vizitele caută, de asemenea, să colecteze bune practici. În acest scop, delegația ONU se întâlnește cu o gamă largă de părți interesate, inclusiv funcționari guvernamentali, organizații ale societății civile, cadre universitare, în vederea examinării problemelor legate de discriminarea împotriva femeilor, în special în ceea ce privește viața politică și publică, viața economică și socială,viața familială și culturală, accesul la sănătate și siguranță. Concluziile se prezintă la finalul vizitei într-o conferință de presă în capitala statului gazdă, iar ulterior experții înaintează un raport către Consiliul ONU, ce cuprinde și recomandări pentru îmbunătățirea politicilor publice existente în țara în care s-a desfășurat vizita.

Consiliul Județean Sibiu a prezentat ca bună practică o nouă politică internă de curând adoptată printr-o dispoziție internă ce vizează eliminarea toleranței la hărțuirea la locul de muncă și măsuri anti-hărțuire, inițiată de consiliera președinteiCamelia Proca. Se instituie un mecanism intern prin care se pot semnala cazurile de hărțuire și modalități în care acesteavor fi analizate pentru a asigura confidențialitate și imparțialitate. Consiliul Județean Sibiu devine astfel unul dintre primii angajatori din județ care pune în aplicare o prevedere legală obligatorie din 2019 atât în sectorul public, cât și în cel privat, privind măsurile de prevenire și combatere a hărțuirii. Politica internă de la Consiliul Județean Sibiu include și un plan de acțiuni de prevenire care se referă la sesiuni de informare și conștientizare pentru personalul cu funcții de conducere din aparatul CJ, dar și pentru primarii din județ. „Mă bucur că putem în preajma Zilei Internaționale a Femeilor să venim cu ceva mai mult decât cu flori și felicitări pentru colegele noastre. E vorba de un semnal că nu tolerăm hărțuirea la locul de muncă și că luăm măsuri active de prevenire a acestui fenomen ce afectează preponderent femeile și care, atunci când rămâne nereclamat și nesancționat,induce un sentimentzjzzzd de nesiguranță și disconfort la locul de muncă. Încurajez toți angajatorii sibieni să adopte astfel de măsuri care promovează respectul reciproc între angajați, precum și între personalul de conducere și subalterni” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Ultima oră