Prima zi de primăvară - Ce să faci de mărțișor ca să ai noroc tot anul

Prima zi de primăvară este celebrată cu fast în întreaga lume, însă ceea ce face ca ziua de 1 Martie să fie atât de specială este unul dintre cele mai vechi obiceiuri: mărțișorul. Numit și simbolul primăverii, mărțișorul este reprezentarea fizică a încheierii unui ciclu.

Cele două fire, alb și roșu, împletite semnifică una dintre cele mai vechi opoziții din lume, lupta dintre viață și moarte, în care binele învinge întotdeauna răul, al revenirii la viață a naturii.

Prima zi de primăvară - Ce să faci de mărțișor ca să ai noroc tot anul

Mărțișorul mai este considerat și un simbol al norocului, al prosperității și al bunăstării. În general, se obișnuiește ca bărbații să ofere doamnelor și domnișoarelor mărțișoare în semn de respect sau admirație.

Legendele mărțișorului

De ziua de 1 martie sunt legate mai multe legende, însă cele mai cunoscute dintre acestea dezvăluie povestea apariției ghioceilor, vestitorii primăverii, și cum este legată aceasta de culorile mărțișorului.

Se spune că după vremea rece din timpul iernii, Dumnezeu a pus Soarele să încălzească pământul, însă a fost furat de un zmeu rău pentru încă trei anotimpuri, vreme în care a fost doar ger. Însă, un viteaz a reușit să se lupte cu acesta și să elibereze soarele, dar nu a scăpat nevătămat din luptă. Sângele rănilor au lăsat picături roșii pe zăpada albă, iar după ce omătul s-a topit în acel loc au răsărit ghioceii.

Poveștile populare ne mai dezvăluie încă o legendă ce se leagă de Primăvară. Aceasta s-ar fi plimbat pe la marginea unei păduri și ar fi văzut un ghiocel stingher, pe care a încercat să-l crească, dând la o parte zăpada din jurul lui. Pentru fapta sa, Pirmăvara a fost aspru pedepsită de Iarnă care a trimis un ger năpraznic, înghețând ghiocelul, potrivit traditii-superstitii.ro. 

Văzând cele întâmplate, Primăvara și-a apropiat mâinile de bobocelul florii, dar gheața din jurul acestuia i-a rănit un deget, iar sângele acesteia l-a readus la viață. Așa a reușit Primăvara să învingă Iarna cea rea, iar ghioceii sunt cei care vestesc această reușită în fiecare an.

Strămoșii considerau că mărțișorul ar fi fost un fir de funie gros, pe care Baba Dochia l-ar fi tors un an întreg, în timp ce își păzea oile pe luncă. Astfel, mărțișorul este considerat ca fiind șirul tuturor zilelor din calendar.

Ce să faci ca să ai noroc tot anul

Chiar dacă superstițiile și obiceiurile din bătrâni nu mai sunt ținute ca pe vremea bunicilor, în unele zone aceste tradiții încă sunt practicate, iar oamenii încă mai cred că încălcarea lor le va aduce ghinion.

Se presupune că cine poartă astăzi mărțișorul, până la data de 9 martie, în unele zone se poartă toată luna, iar în altele până la Florii, va avea noroc tot anul. Mai mult, după ce este dat jos de la mână acesta nu se aruncă, ci se leagă de un copac roditor, în timp ce vă puneți o dorință, care se crede că s-ar îndeplini.

Mărțișorul trebuie legat la mână de către un bărbat, în general persoana iubită, iar în perioada în care este purtat este considerat a fi un talisman ce te ferește de ghinion.

Tot pe data de 1 martie, se aleg și „babele”. Se spune că așa cum va fi vremea în ziua aleasă, așa îți va merge tot anul. Așa că dacă afară este senin vei avea un an roditor, iar dacă, din păcate, este înnorat sau plouă, vei avea parte de ghinion.

Sursa: www.editiadedimineata.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică