când să ne alarmăm din cauza tusei

Știm cu toții pe cineva care are o tuse care te sperie dar știi pe cineva care a tușit mai mult de trei săptămâni? Sunt câteva semne cum ar fi dificultăți de respirație și tuse la un minim efort cu ar fi urcatul scărilor sau mers pe jos care ar trebui revizuite de către un medic de familie.

 

Tusea este unul dintre disconfortul cel mai răspândit suferit în timpul anotimpului rece, în locuri cu poluare ridicată și în rândul fumătorilo. Este de regulă mecanism benign, o acțiune reflexă a corpului nostru, care servește pentru a menține căile respiratorii libere de, praf, fum sau bacterii. Problema apare atunci când tușim prea tare sau prea mult timp, ceea ce ar putea indica faptul că suferim de o problemă de sănătate mai mult decât o mică răceală.

Una din zece persoane suferă

o tuse cronică o dată în viață,

spun experții.

Pentru a afla ce cauzează tusea, cel mai important indiciu este durata acesteia. Oricine poate suferi un atac brusc de tuse din cauza de prafului, deoarece plâmânul se contractă pentru a scăpa de praf sau un corp străin care blochează esofagul. Dar dacă tusea este repetitivă, problema, probabil, nu vine din exterior, ci din interior.

Cum se manifestă coronavirusul din Wuhan la oameni

Apelarea la medic dacă simptomele se agravează, este vitală. Vizita la doctor nu e o pierdere de timp. Dacă cineva tușește pentru o lungă perioadă de timp, întrebați cât de timp și dacă este mai mult de trei săptămâni, încurajați acea persoană să facă o programare la medicul de familie.

Bronşită

Inflamația bronhiilor poate apărea din mai multe motive (inclusiv astm), dar unul dintre simptomele sale este întotdeauna tuse cu mucus. Tusea poate proveni și de la bronșita cronică (caracterizată prin tuse cu o durată cuprinsă între trei luni și doi ani) și comună în rândul fumătorilor. Aici găsiți  ami multe informații despre bronșită.

Tuse acută

Tipul acesta de tuse e cel mai comun. De obicei durează mai puțin de trei săptămâni și în majoritatea cazurilor este cauzată de o infecție respiratorie, gripă sau boli inflamatorii, cum ar fi rinosinusita, faringita sau laringita. Toate acestea provoacă simptome similare, cum ar ar fi congestia nazală, dureri în gât, febră, strănut și, desigur, tuse. În toate aceste boli, simptomele durează una până la trei zile din momentul în care contractăm agentul patogen și, de obicei, tușim între 7 și 10 zile.

Este benefic să beți multă apă, să faceți vapori pentru a calma congestia nazală (care, la rândul său, reduce tusea) și să se facă gargară pentru a reduce inflamația și a scăpa de muci. În cazul în care durează mai mult de opt săptămâni este clar că frigul sau gripa pot fi excluse ca și cauze, deci trebuie să vă vadă un medic ca să aflați de ce aveți o tuse cronică.  

Boala de reflux gastroesofagian

Aciditatea este o condiție cea mai frecventă care apare atunci când acidul gastric revine la esofag.  Oricine poate avea din când în când, de reflux gastroesofagian după mese copioase, dar există oameni care, din diferite motive, suferă ceea ce este cunoscut sub numele de boala de reflux gastroesofagian, care nu este mai mult sau mai puțin decât arsuri la stomac cronice. Și printre simptomele sale cele mai frecvente este, în plus față de arsură, este tusea. Mai multe despre gastrită.

Pentru a trata această boală, este recomandabilă pierderea în greutate, evitarea alcoolului și fumatului și au o dieta fără prăjeli. Există, de asemenea, protectori de stomac, cunoscut sub numele de „inhibitori ai pompei de protoni”, care reduc producția de acid în suc gastric. Acestea sunt medicamente ar fi omeprazolul, care poate duce însă la reacții adverse periculoase, deci mai bine reglăm boala cu metodele naturale, adică avem grijă de băgăm în stomac.

Astm

Tusea poate fi unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestei boli. Dacă aveți o tuse persistentă, însoțită de respirație șuierătoare, senzație de constricție toracică și dificultăți de respirație care perturbă, de asemenea, somnul, suferiți cel mai probabil de astm, și ar trebui să consultați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil. Simptomele astmului suntameliorate prin tratamente care ajută la dilatarea căilor respiratorii și reducerea inflamației.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent din lume. Nu trebuie să ne alarmăm, dar tusee este unul dintre primele și principalele simptome ale acestui tip de cancer. Dacă este persistentă și nu pare să fie cauzată de oricare dintre cele de mai sus, medicul dumneavoastră ar trebui să efectueze o scanare CT pentru a exclude această posibilitate. Trebuie amintit că 86% din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Cu cât te lași mai repede de fumat, cu atât mai bine.

Ultima oră

Comentariul meu