Poliţia din Grecia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de migranți care arunca pietre în polițiștii de frontieră de la granița cu Turcia, arată imagini difuzate de televiziunea greacă.
Sute de refugiaţi au ajuns, vineri, la graniţele Turciei cu Bulgaria şi Grecia, după ce administraţia de la Ankara a anunţat că nu va mai împiedica refugiaţii sirieni să ajungă în Europa. În zonă au apărut și tensiuni, după ce forțele de ordine elene au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe aceștia să treacă frontiera, iar migranții au aruncat cu pietre.
Autoritățile nu au permis jurnaliștilor să se apropie de partea greacă a graniței, presa fiind ținută la circa un kilometru distanță. Un martor a declarat că în zonă miroase puternic a gaze lacrimogene.
Potrivit AFP, Grecia a blocat mii de migranți să-i treacă granița, aceștia venind din Turcia, pe măsură ce violențele din nord-estul Siriei au escaladat din nou.
„Am oprit peste 4.000 de încercări ilegale de intrare în țara noastră”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Decizia administraţiei de la Ankara a determinat autorităţile din Bulgaria şi Grecia să consolideze graniţele, în timp ce oficiali guvernamentali din ambele ţări susţineau că nu vor lăsa pe nimeni să treacă.
Poliţia din Grecia a folosit grenade fumigene la un punct de trecere al frontierei, în timp ce Bulgaria a trimis încă 1.000 de militari la graniţa cu Turcia, transmite Mediafax.
Uniunea Europeană l-a avertizat, vineri, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan să respecte angajamentele în materie de imigraţie către statele membre.
Sub prevederile unui acord semnat în 2016, Turcia a fost de acord să limiteze trecerea extracomunitarilor spre UE. Momentan, aproape 3,6 milioane de refugiaţi sirieni se află în Turcia.
Oficialii de la Bruxelles au fost alarmaţi după ce agenţiile de stat din Turcia au difuzat imagini cu sute de refugiaţi şi migranţi îndreptându-se spre punctele de trecere ale frontierei cu Grecia.
Decizia lui Erdoğan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.