foto: arborele european al anului poate fi din sibiu - ultima zi de vot

Sâmbătă, 29 februarie, este ultima zi în care mai puteți vota cel mai frumos arbore european, prilej numai bun să susţinem “candidatul” României, un brad din Mărginimea Sibiului, înalt de aproape 40 de metri şi cu o vârstă de 500 de ani.

16 copaci din 16 țări, au fost înscrişi în competiție. Copacul care va primi cele mai multe voturi, va fi desemnat „Arborele European al Anului ”. Din ţara noastră, în cursă a intrat un brad din Mărginimea Sibiului, înalt de aproape 40 de metri şi cu o vârstă de 500 de ani.

 

Bradul multisecular din Munţii Cindrel se află la 18 km de Gura Râului. Bradul Ciobanului sau Gardianul Cibinului cum îi mai spun localnicii, are în spate o legendă veche de secole.

Se spune că, pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar.

Arborele impresionează şi prin poveste dar mai ales prin dimensiunile sale. Cei care l-au nominalizat în competiția „Copacul european al anului”, vor să atragă atenţia asupra pericolului dispariţiei ultimelor păduri multiseculare din Europa.

Alte 15 ţări din UE vor să câştige titlul de „Tree of the year 2020″.

Ultima oră

Comentariul meu