apel la calm - ce cred sibienii despre coronavirus

Calmul proverbial al sibienilor se confirmă și după anunțul privind primul caz de coronavirus din țara noastră. Ora de Sibiu a stat de vorbă cu câțiva sibieni ca să afle care este părerea lor despre tot ce se întâmplă zilele acestea.

În România a fost confirmat, oficial, primul caz de coronavirus. Este vorba despre o persoană din județul Gorj, care a intrat în contact cu un italian infectat și internat la Rimini, în Italia. Am incercat să aflăm părerea sibienilor despre acest subiect, intens dezbătut pe toate canalele de comunicare.

„Această isterie generală se explică prin faptul că nu avem studii legate de coronavirus. De fapt, oamenii se tem de necunoscut, de viteza de propagare a epidemiei și de faptul că nu există un vaccin. Isteria nu salvează omenirea nici de prostie, nici de epidemie.”, crede Mircea M. 

„Putem să ne protejăm și fără să intrăm în panică. Nu prin măsuri polițienesti, prin măsuri de bun simț. Să evităm locurile aglomerate, prin spălat des pe mâini, prin simpla utilizare a batistei și a maștilor. E foarte simplu, dar noi așteptăm să facă alții ceva pentru noi. Nu e normal”, spune Diana S.

„Când deschizi televizorul, zici că fie a început al III-lea război mondial, fie a venit sfârșitul lumii. Și asta nu numai în România. Și în China, și în Italia, Austria etc. Dacă suntem cât de cât raționali, putem să observăm că mortalitatea, raportată la numărul de îmbolnăviri declarate, și nu la populația generală, este de aproximativ 2%. La fel s-a murit de gripă în 2018. Să ne calmăm puțin”, recomandă Mihai P.

Pericolul este real pentru persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice. Îngrijorarea moderată și justificată trebuie să fie legata de posibilitatea coronavirusului să sufere mutații, care să-i crească patogenitatea. De aceea autoritățile trebuie să supraveghe permanent această posibilitate.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, la rândul său, că România va trece peste această provocare.

„Facem un apel la calm și la urmarea recomandărilor Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență. Fac un apel la calm, la înțelepciune și cu siguranță românii, noi ca și natiune vom trece peste această provocare”, a spus Marcel Vela.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu