Meserie pe cale de dispariție - Ultimii sticlari din România lucrează la Avrig

Ultimii sticlari din România lucrează la Fabrica de sticlă de la Avrig. Din cei 1000 de angajați care lucrau aici, acum câțiva ani, acum au rămas doar 120. Tinerii nu mai sunt atrași de meseriile de sticlar, șlefuitor, gravor sau pictor.

La ora actuală, Fabrica de sticlă din Avrig lucrează numai pentru export. În fiecare lună livrează produse în valoare de minimum 160.000 de euro către țări precum Germania, Italia, Franța, Elveția, Belgia sau Austria. Produsele executate aici sunt obiecte de menaj, cum ar fi: pahare, căni, vaze, boluri, farfurii sau decantere, iar acestea pot fi decorate sau gravate.

„De exemplu avem o comandă de 3300 de pahare pentru Elveția. Vor fi folosite în trenul express care traversează Alpii. În Germania trimitem cupe de înghețată din sticlă colorată iar pentru Anglia facem niște pahare deosebite cu fir de aer în picior. De curând, am mai primit și o comandă pentru America. Facem niște globuri folosite pentru iluminat în Orlando, Florida”, spune Doru Teodorescu, directorul Fabricii de sticlă din Avrig.

Materia primă principală din care se obține sticla este nisipul cuarțos, care împreună cu alte materiale, la temperatura de 1450 grade Celsius, formează pasta de sticlă. Această industrie necesită un consum mare de gaz și curent electric, iar manopera, deși este o artă, e greu de realizat iar tinerii din zilele noastre nu mai sunt atrași de meseriile de sticlar, șlefuitor, gravor sau pictor.

Faptul că fabricile de sticlă sunt mari consumatoare de energie, împreună cu lipsa forței de muncă calificată, a dus la închiderea a 80% din fabricile producătoare de sticlă din România.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică