Victimele violenței domestice din județul Sibiu vor avea un loc unde să se simtă în siguranță. Consiliul Județean Sibiu va aproba, în ședința ordinară de joi, înființarea „Locuinței protejate Victoria”, un loc în care fiecare persoană abuzată își poate găsi liniștea. Locația va fi una secretă, tocmai pentru ca victimele să nu fie găsite de agresori.
Proiectul de hotărâre privind înființarea „Locuinței protejate Victoria”, destinată victimelor violenței domestice, din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu și organigrama, numărul de personal și statul de funcții, în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” finanțat în cadrul POCU 2014-2020, vor fi aprobate în ședința ordinară din 27.02.2020, de Consiliul Județean Sibiu.
Locuința protejată va funcționa în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu ca unitate de asistență socială cu cazare, fiind organizată fără personalitate juridică, având o capacitate de 6 locuri, cu scopul de a furniza servicii sociale specifice pentru victimele violenței domestice care necesită separarea de agresor și sprijin pentru tranziția la o viață independentă. Durata proiectului este de 48 luni, și anume 04.03.2019 – 04.04.2023.
Înființarea și funcționarea „Locuinței protejate Victoria” vine să completeze oferta de servicii de acest gen existentă în județ și să dezvolte serviciile sociale furnizate de către DGASPC Sibiu pentru aceste victime. După cum se cunoaște, la nivelul DGASPC Sibiu, funcționează Centrul de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice ,,Sf. Ana”.
Victimele violenței domestice ajunse la „Locuința protejată Victoria” vor beneficia de următoarele:
- Cazare pe durată determinată de timp de până la 1 an;
- Servicii de consiliere psiho-socio-medicală;
- Consiliere juridică;
- Continuarea/ reintegrarea în sistemul de educație;
- Furnizarea de măsuri de ocupare, consiliere, formare, reinserție/ acompaniere socio-profesională în vederea inserției/ reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament etc., în concordanță cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.
Locuința protejată va avea 3 posturi, după cum urmează:
- un responsabil servicii sociale cu atribuții de coordonator a LP, specializat în asistență socială, care va avea o normă de 4 ore pe zi;
- un psiholog – pregătire de specialitate, care va avea o normă de 2 ore pe zi;
- un consilier vocațional specializat în asistență socială, care va avea o normă de 2
ore pe zi.
Adresa locuinței protejate va fi una secretă, tocmai fiindcă victimele violenței domestice să nu fie căutate de către agresori.