Locuitorii din Cartierul Arhitecților, supărați pe autorități - Vor dezbaterea despre ocolitoarea Sibiu Sud la o oră rezonabilă
foto: arhivă

Consiliul Județean Sibiu a anunțat organizarea, în data de 26 februarie 2020, la ora 13:00, a unei dezbateri publice, având ca temă ”Varianta ocolitoare Sibiu Sud”, obiectiv de investiții aflat în faza de studiu de prefezabilitate. Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților solicită reprogramarea dezbaterii publice pentru o dată ulterioară, la o oră convenabilă publicului larg și publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate.

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților consideră că acest obiectiv de investiții este unul important pentru cele șase localități prin care va trece acest drum ocolitor: Cristian, Sibiu, Poplaca, Rășinari, Cisnădie, Șelimbăr și atrage atenția că, dincolo de prezența reprezentanților unor instituții interesate și implicate în acest demers, cetățenii sunt principalii beneficiari și sunt și cei care vor suporta consecințele în cazul unor eventuale decizii pripite sau greșite în privința proiectului.

„Dată fiind importanța proiectului, a modului în care va avea impact pe mai multe planuri, enumerând, nelimitativ, câteva aspecte: fluidizarea traficului, impactul asupra mediului, calitatea vieții celor pe care îi va afecta prin posibila amplasare, considerăm că această dezbatere publică ar trebui să aibă loc la o oră care să permită într-adevăr participarea cetățenilor interesați, cei mai mulți fiind la muncă la ora 13:00”, se arată într-o scrisoare deschisă publicată de asociație.

Totodată, locuitorii din Cartierul Arhitecților cred că, pentru a avea o dezbatere publică reală este necesară publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate realizat.

” Cei interesați trebuie să aibă la dispoziție materialul, pentru a putea solicita eventuale clarificări sau pentru a putea formula observații în cunoștință de cauză. Prezentarea studiului în cadrul acestei dezbateri publice pune cetățenii interesați în raport de inferioritate față de actorii publici implicați. Considerând ora stabilită în mod nerezonabil pentru cetățeni și nepublicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate, această dezbatere publică riscă să se transforme într-o simplă prezentare de proiect între autorități, fără substanță și pe repede-înainte, fără prezența cetățenilor și a organizațiilor interesate. Totodată, există inclusiv riscul ca opinia publică să interpreteze acest demers ca pe unul de pre-campanie electorală”, se mai arată în scrisoare.

Conform planurilor/ propunerilor apărute de-a lungul timpului, se pare că varianta ocolitoare va tranzita cartierele Turnișor, Valea Aurie, Arhitecților, în unele cazuri fiind avută în vedere utilizarea unor străduțe înguste din cartiere. În acest context, locuitorii din Cartierul Arhitecților cred că dezbaterea trebuie să includă toți factorii implicați.

„Înainte de a demara acest proiect considerăm, de asemenea, că este necesară existența unei forme de acord privind politica de urbanism din cadrul localităților prin care va trece varianta ocolitoare, pentru a asigura utilitatea și fiabilitatea acestei investiții majore. A avea în vedere o dezvoltare durabilă și armonioasă este esențial pentru a nu ajunge în situația sufocării /blocării prin ambuteiaje a acestei viitoare căi de acces în diverse zone. În acest sens amintim că proiectele imobiliare care au intrat în proceduri de aprobare imediat după ce proiectul lărgirii DJ 106C a fost demarat, însumează deja minim două mii de locuințe (în principal blocuri). Estimăm că lărgirea DJ 106C de-a lungul Cartierului Arhitecților prin proiectul Consiliului Județean nu va face față viitoarelor dezvoltări imobiliare din zonă”, explică reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților.

„Observăm implicarea Consiliului Județean în proiecte importante de infrastructură rutieră, însă, dacă sunt aprobate noi și noi proiecte imobiliare de către Primării, aceste instituții bazându-se pe investițiile CJ în infrastructură, în mod evident, în scurt timp de la darea în folosință a noii variante ocolitoare aceasta se va bloca și ea de la autovehiculele provenind din noile ansambluri rezidențiale. Rezultatul nu va fi cel așteptat de către cetățeni. Se poate trage ușor concluzia că, de proiectele de modernizare a căilor de acces sau de creare a altora noi, vor beneficia, în principal, dezvoltatorii imobiliari”, cred aceștia și atrag atenția că proiectul variantei ocolitoare și dezbaterea publică anunțată trebuie să fie făcute strict pentru beneficiul cetățenilor.

„Reamintim reprezentanților instituțiilor publice că se află în slujba cetățenilor și că pot face un efort în sensul organizării dezbaterii fie în zi lucrătoare, la o oră care să permită participarea cetățenilor, fie într-o zi nelucrătoare. Altfel, demersul este un simplu exercițiu de imagine, un demers superficial în raport de scopul declarat. În concluzie, solicităm reprogramarea acestei dezbateri publice pentru o dată ulterioară, la o oră convenabilă publicului larg și publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate”, se arată în scrisoarea deschisă.

Ultima oră