juriul îl găsește vinovat pe harvey weinstein pentru viol și delict sexual

Cineastul Harvey Weinstein a fost găsit vinovat luni, pentru două dintre cele cinci fapte de care era acuzat: infracțiune sexuală de gradul I (obligarea unei femei să practice sexul oral), victima fiind asistenta de producție Mimi Haleyi, și violului de gradul al treilea în cazul actriței Jessica Mann.

Decizia juriului cu privire la primul și singurul proces penal de la originea mișcării Me Too îl exonerează pe producătorul Harvey Weinstein de acuzațiile de agresiune sexuală „prădătoare” , termen legal folosit pentru a explica faptul că infracțiunea face parte din conduita  acuzatului. Aceste acuzații, pentru care nu a fost găsit vinovat, erau cele mai grave și risca închisoare pe viață. Fostul cineast de la Hollywood riscă ani grei în închisoare și așteaptă un proces următor în Los Angeles.

În cele aproape două luni cât a durat procesul, Weinstein, în vârstă de 67 de ani, a ajuns la Curtea Penală a Statului New York cocoșat, susținut de un aparat, din cauza unui accident de mașină pe care l-a suferit în august anul trecut. Criticii săi l-au acuzat că a vrut doar să-i producă milă. „În ciuda a ceea vedem, el nu este un bătrân inofensiv”, a avertizat procurorul asistent Meghan Hast juriul într-o sesiune. „Este un prădător și un agresor sexual.” Apărarea a încercat întotdeauna să apeleze la relația de prietenie pe care Weinstein a avut-o cu victimele după evenimentele raportate, susținând că, dacă clientul lor ar fi fost vinovat, nu ar fi ținut legătura. „Ironia acestui proces este că actrițele au scris un scenariu. În universul lor paralel, femeile nu sunt responsabile pentru petrecerile la care participă, pentru bărbații cu care flirtează sau pentru camerele de hotel în care intră”, a spus avocata Donna Rotunno.

Pe lângă cele două victime care și-au dus cazurile în proces, alte patru femei au raportat că au fost abuzate de Weinstein și aproximativ douăzeci de martori le-au susținut. Modul lui de operare era să planifice o întâlnire la hotelul său, cu scuza de a le lua în considerare pentru un posibil loc de muncă. Pentru victime, el a fost omul celor o mie de premii Oscar. Odată ce au fost în spatele ușilor închise, le-a agresat. „Așa funcționează industria”, a spus unul dintre martori. 

Ultima oră

Comentariul meu