Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor, din motive de sănătate, de când a fost instituită zona Schengen, în 1995.
La zece zile după întâlnirea miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit. Punctele de control şi informaţii furnizate pe aeroporturi nu au împiedicat coronavirusul să ajungă în ţările membre şi să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.
Surse din cadrul Comisiei Europene, citate de publicația El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă.
„Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri, a scris Mediafax.
Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o ameninţare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre şi Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.