video foto - învăţătoare model în sibiu. a venit gratis la şcoală, făcând naveta

Un număr de 21 de elevi dintr-o clasă de la Şcoala Radu Selejan din cartierul Vasile Aaron din municipiul Sibiu ar fi trebuit să aibă la catedră zilnic, o învăţătoare care însă obişnuia să lipsească, motivând că este bolnavă. Problema copiilor, a părinţilor şi a şcolii a fost că această învăţătoare care lipsea, anunţa luni dimineaţa, la ora 08.00, după ce copiii erau deja în bănci şi o aşteptau, că nu poate să vină la cursuri, că iar s-a îmbolnăvit. De o nouă boală. Aşa că, şcoala a trebuit, potrivit legii, să plătească concediile medicale ale învăţătoarei care se tot îmbolnăvea, iar materia a fost predată elevilor de o altă învăţătoare, pensionată, Maria Cândea, care a venit şi gratis din dragoste pentru aceşti elevi, făcând naveta, de la Sibiel la Sibiu. Ca să nu mai zicem, că învăţătoarea a venit să le predea copiilor din Sibiu, deşi are în îngrijire acasă, la Sibiel, o mamă în vârstă de 90 de ani. Acum, după ce presa a relatat despre scandalul de la această şcoală, fosta învăţătoare nu mai vine deloc la serviciu şi este cercetată şi de Poliţie şi se verifică dacă certificatele ei au fost date “pe bune” de medicul ei.  Astfel, elevii o au la catedră pe învăţătoarea Maria Cândea, pe care, şcoala o plăteşte acum pentru munca ei, fiind la “plata cu ora”.

Aproape o lună de zile, în primul semestru, a venit gratis doar ca să-i înveţe pe copii carte

Învăţătoarea Maria Cândea spune că a venit să le predea copiilor rămaşi fără dascăl, din semestrul întâi, aproape de la începutul anului şcolar. “Tot semestrul trecut. Puţin, la început a venit doamna, pe urmă am venit eu. Sigur că am venit neplătită, în perioada în care era concediu iniţial, nu prea mă putea plăti”, spune Maria Cândea.

De ce să te duci gratis să le predai unor copii de clasa întâi? “Nu toate lucrurile se fac pe bani”
Întrebată de ce a venit gratis la serviciu, Maria Cândea a spus: “Îi cunoşteam pe o parte dintre elevi, aveam şi admiraţie pentru colegii mei, pentru directoare, îmi părea rău să se strice prestigiul şcolii. Erau nişte motive. Şi până la urmă nu toate lucrurile se fac pe bani”. Maria Cândea recunoaşte că îşi iubeşte foarte mult elevii. Şi nu doar pe cei de acum, pe cei cărora le-a predat carte 44 de ani. “Mă gândeam tot timpul la ei. Dimineaţa când ştiam că nu vine (învăţătoarea n.r.), mă gândeam la ei, ce fac copiii aceştia singuri”, mărturiseşte învăţătoarea care face naveta zilnic de la Sibiel la Sibiu.

video foto - învăţătoare model în sibiu. a venit gratis la şcoală, făcând naveta

Învăţătoare model din Sibiel, iubită de elevii din Sibiu

“Sunt din Sibiel, acolo m-am născut. Fac naveta zilnic, da. Familia mă lasă în pace, ştie că mi-a plăcut meseria aceasta, nu au avut obiecţii. Mama se mai plânge uneori, că îi e teamă să rămână singură. Ea mai zice uneori, nu te mai duce, că rămân singură. Acceptă”, povesteşte învăţătoarea Maria Cândea.

Mama unuia dintre elevi: “Doamna Cândea este o învăţătoarea extraordinară. Copiii o iubesc.”

După ce am aflat despre învăţătoarea Cândea, am întrebat-o dacă mai există modele pentru copiii de azi, în rândul învăţătorilor. “Mai avem învăţători buni. Şi de aceea îmi părea rău, că ştiam ce colegi am şi îmi părea rău să le strice prestigiul întâmplarea aceasta nefericită. Sunt lucruri care trebuie rezolvate. Lucrurile nu sunt perfecte, se mai întâmplă”, spune Maria Cândea.

Mesajul învăţătoarei către părinţii sibieni: “Aveţi încredere în şcoală”

Părinţilor elevilor care învaţă acum, în sistemul public de învăţământ românesc, învăţătoarea Maria Cândea le transmite “să aibă încredere în învăţători, în şcoală, asta fac în fiecare zi.” Învăţătoarea Cândea ţine şi acum legătura cu foştii ei elevi. “Ne întâlnim foarte des, eu am avut întotdeauna o relaţie de prietenie cu ei. Ne întâlnim, ne îmbrăţişăm, ne povestim ce s-a întâmplat între timp, unde sunt, unde lucrează. Ţin minte că ţin legătura şi cu copii care au terminat şi acum 30 de ani. Acum sunt părinţi. Unii sunt plecaţi în SUA. Am avut şi copii ai copiilor de atunci”, declară învăţătoarea Cândea.

YouTube video

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Felicitări Mioara! Ești un exemplu de profesionalism și dăruire! Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate și numai bucurii! Te pup! Moriș .